"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέα συνθήκη για δικαιώματα οικιακών βοηθών

ΓΕΝΕΥΗ. Σημαντική βελτίωση για τις συνθήκες εργασίας εκατομμυρίων οικιακών βοηθών ανά τον κόσμο υπόσχεται η νέα συνθήκη για την προστασία των δικαιωμάτων τους, την οποία υιοθέτησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. 

Με 396 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 63 αποχές, η διεθνής οργάνωση, που εδρεύει στη Γενεύη, ψήφισε τη συνθήκη για δικαιώματα των οικιακών βοηθών, προκαλώντας τις επευφημίες αντιπροσωπειών διαφορετικών χωρών, ανάμεσά τους και πολλές οικιακές βοηθούς. Σύμφωνα με τη νέα συνθήκη, οι οικιακές βοηθοί, οι οποίες, σε ποσοστό 75% παγκοσμίως, είναι γυναίκες, θα έχουν τις ίδιες συνθήκες εργασίας «που δεν θα είναι λιγότερο ευνοϊκές» σε σχέση με αυτές άλλων εργαζομένων. 

Η συνθήκη προτείνει στις κυβερνήσεις των χωρών που θα την επικυρώσουν, να αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των οικιακών βοηθών και να τα προστατεύουν μέσω γραπτών συμβάσεων εργασίας. Μεταξύ των δικαιωμάτων που διασφαλίζει η συνθήκη είναι η ανάπαυση μιας ημέρας την εβδομάδα καθώς και το δικαίωμα των οικιακών βοηθών να αρνούνται να παραμείνουν στην οικία των εργοδοτών τους κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειάς τους ή της ημέρας της εβδομάδας κατά την οποία δεν εργάζονται.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, η νέα συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις κυβερνήσεις των χωρών που την υπογράφουν. Οι Φιλιππίνες και η Ουρουγουάη ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να την επικυρώσουν, ενώ τη στήριξή τους στη συνθήκη εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Ινδονησία και η Βραζιλία. Αντιθέτως, η Βρετανία τόνισε ότι «δεν μπορεί να ψηφίσει μια συνθήκη την οποία δεν θα είναι σε θέση να επικυρώσει στο άμεσο μέλλον», με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να εφαρμοστούν οι ίδιες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, ούτε τα ίδια είδη ελέγχων σε όλα τα νοικοκυριά που απασχολούν οικιακές βοηθούς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, το 2010 στον κόσμο, τουλάχιστον 52,6 εκατ. άνθρωποι εργάζονταν ως οικιακοί βοηθοί. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της οργάνωσης, ο αριθμός ενδέχεται να ανέρχεται σε 100 εκατ. καθώς οι υπολογισμοί ορισμένων χωρών δεν είναι οι σωστοί.

Οι οικιακές βοηθοί συγκαταλέγονται στις κατηγορίες εργαζομένων που γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Αναγκάζονται να εργάζονται πολλές ώρες με ακανόνιστα ωράρια, αμείβονται με χαμηλούς μισθούς και δεν ξεκουράζονται επαρκώς.

Ιδιαιτέρως δε οι οικιακές βοηθοί που ζουν στα σπίτια στα οποία εργάζονται, καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.Επιπλέον, οι γυναίκες οικιακές βοηθοί συχνά δεν λαμβάνουν άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας ούτε κοινωνικά επιδόματα. Οπως τόνισε η Εστερ Στίβενς, εκπρόσωπος συνδικάτου οικιακών βοηθών από τη Νότια Αφρική, εφόσον επικυρωθεί η νέα συνθήκη, θα απαλλάξει πολλές οικιακές βοηθούς από συνθήκες δουλείας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: