Ο άγνωστος κυβερνοπόλεµος
Ηταν 1η του µήνα όταν η Google ανακοίνωνε ότι άγνωστοι είχαν εισβάλει στο ηλεκτρονικό της ταχυδροµείο κατασκοπεύοντας χιλιάδες διευθύνσεις µελών της αµερικανικής κυβέρνησης, αξιωµατούχων και δηµοσιογράφων. Ο κολοσσός των νέων τεχνολογιών έδειξε και το στρατηγείο του εχθρού: η επίθεση είχε αρχίσει από την πόλη Τζινάν, στην Ανατολική Κίνα.
Οι ειδικοί κατέγραψαν το περιστατικό ως ακόµη ένα «θερµό επεισόδιο», το οποίο διασάλευσε το ψυχροπολεµικό κλίµα που επικρατεί στον Κυβερνοχώρο. Αλλοι συνάδελφοίτους υποστηρίζουν όµως ότι ο κυβερνοπόλεµος έχει ήδη αρχίσει. Αν στη βιοµηχανική εποχή ο πλανήτης κινδύνευε από έναν πυρηνικό πόλεµο, στην εποχή της πληροφορικής προστίθεται ένας επιπλέον κίνδυνος: ο πόλεµος στο ∆ιαδίκτυο.
Το σενάριο ενός τέτοιου πολέµου θυµίζει ταινία επιστηµονικής φαντασίας, αλλά θα µπορούσε να γίνει πραγµατικότητα. Ξαφνικά η ηλεκτροδότηση και η παροχή νερού διακόπτονται, τα συστήµατα ασφαλείας «τρελαίνονται» και από τις τράπεζες εξαφανίζονται δεδοµένα ετών. Οι τηλεπικοινωνίες τίθενται εκτός λειτουργίας, οι µεταφορές παραλύουν και µέρος της άµυνας καθίσταται ανενεργό. Στο σενάριο αυτό δεν υπάρχουν οι εικόνες αποκάλυψης ενός πυρηνικού ολέθρου. Υπάρχει όµως πολύς και µαζικός πανικός. Οι ειδικοί επισηµαίνουν ότι καµία χώρα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο µιας τέτοιας επίθεσης. Το γνωρίζουν οι Ηνωµένες Πολιτείες, όπως το γνωρίζει και η Κίνα για την οποία λέγεται ότι διαθέτει έναν στρατό από χάκερ.
Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ, ωστόσο, που πήρε µια πικρή γεύση για το τι µπορεί να σηµαίνει κυβερνοπόλεµος ήταν µια πρώην δηµοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης. Τον Μάιο του 2007 η Εσθονία δέχθηκε µια επίθεση, αποτέλεσµα της οποίας ήταν να καταρρεύσει το δίκτυό της. Σε µια χώρα που διαθέτει από τα πιο υψηλά ποσοστά διαδικτυακής συνδεσιµότητας στον κόσµο, η κυβερνοεπίθεση έγινε δεκτή σαν ατοµική βόµβα.
Πίσω από την κατάρρευση του εσθονικού ∆ιαδικτύου βρισκόταν µια οµάδα της νεολαίας του Βλαντίµιρ Πούτιν. Η αιτία της επίθεσης, ένα άγαλµα της σοβιετικής εποχής, άφησε πολλούς αδιάφορους. Αλλά στην ίδια την επίθεση δεν µπορούσε κανένας να κλείσει τα µάτια. Το ΝΑΤΟ προχώρησε στη δηµιουργία ενός ειδικού κέντρου άµυνας και οι κυβερνοεπιθέσεις εντάχθηκαν στην ίδια βαθµίδα απειλής µε την τροµοκρατία και τα πυρηνικά. Το επόµενο επεισόδιο καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2010, όταν ένας άγνωστος ιός βρέθηκε να έχει περάσει τέσσερα τείχη προστασίας χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός. Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, το 60% από τους 100.000 υπολογιστές που είχαν µολυνθεί από τον µυστηριώδη Stuxnet λειτουργούσαν στο Ιράν. Η ιρανική κυβέρνηση κατήγγειλε επίθεση από την οποία καταστράφηκαν οι φυγοκεντριστές του πυρηνικού της προγράµµατος. Οι υποψίες έπεσαν στο Ισραήλ και τις Ηνωµένες Πολιτείες. Η προέλευση του ιού δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Σε όλες τις περιπτώσεις, κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Αντιθέτως, όποιος συγκεντρώνει τους προβολείς της υποψίας αρνείται οποιαδήποτε σχέση. Ετσι και το Πεκίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση µε την υποκλοπή στο ηλεκτρονικό ταχυδροµείο της Google.
ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ αυτό όµως συµπίπτει µε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των κυβερνοεπιθέσεων, το οποίο γράφει ο Λευκός Οίκος. Η αµερικανική κυβέρνηση συνέταξε µια ογκώδη έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι οι επιθέσεις στο ∆ιαδίκτυο θα θεωρούνται στο εξής «πράξεις πολέµου» και θα τυγχάνουν ανάλογης απάντησης ακόµη και µε στρατιωτικά µέσα. Με άλλα λόγια, µια κυβερνοεπίθεση µπορεί να γίνει ακόµη και αιτία πολέµου.
Εβδοµήντα χιλιάδες εχθροί «γεννιούνται» κάθε µέρα
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ του Πενταγώνου εισάγεται η αρχή της «ισοδυναµίας»: εάν µια κυβερνοεπίθεση προκαλέσει παράλυση ή µερική καταστροφή της λειτουργίας του κράτους, της οικονοµίας του καιτων υπηρεσιών του, αυτό θα θεωρηθεί «πράξη πολέµου».
Συγχρόνως, οι ΗΠΑ προετοιµάζουν την άµυνάτους: την επόµενη πενταετία η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) θα διαθέσει 30 δισ. δολάρια για τη θωράκιση του αµερικανικού κυβερνοχώρου. Το ποσό είναι τεράστιο και εξίσου εντυπωσιακό µε τον αριθµό των «κακόβουλων προγραµµάτων», καθώς οι ειδικοί υπολογίζουν ότι δηµιουργούνται 70.000 τέτοια προγράµµατα την ηµέρα.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΗΠΑ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου