"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αμπντουλάχ Γκιουλ: «Η Ελλάδα κοντεύει να πτωχεύσει»...

Της ZEZAΣ ZHKOY

«Η Ελλάδα κοντεύει να πτωχεύσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ χθες, σε εκδήλωση στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News» και στην ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης «ΤRΤ» αναφέρεται ότι ο Γκιουλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σταθερότητας σε μια χώρα, είπε: «Οπως ξέρετε, πηγαίνουμε συχνά σε ευρωπαϊκές χώρες. Πραγματικά ζηλεύουν την Τουρκία. Αντίθετα, η Ελλάδα πάει προς πτώχευση. Οταν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει, απαιτούν υψηλά επιτόκια. Οταν όμως υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε απαιτούν χαμηλά επιτόκια. Ετσι είναι και οι χώρες». Και πρόσθεσε πως «οι Γερμανοί ανησυχούν, για παράδειγμα, επειδή ικανά στελέχη επιστρέφουν στην Τουρκία».  

Αυτές, λοιπόν, είναι οι επισημάνσεις της οικονομικά ισχυρής Τουρκίας... Θριαμβική αναμένεται η Κυριακή των εκλογών για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι σήμερα ισχυρή πολιτικά και κυρίως οικονομικά. Οι Νew Υork Τimes, πάντοτε επικριτικοί προς την Αγκυρα για τις «υπερβολές» της, έγραψαν ότι η «νέα δυναμική» της Τουρκίας οφείλεται στον «συνδυασμό κοινωνικού συντηρητισμού και συντηρητικά φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν.  

Η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο ευρώ, σε σχέση με την πλειονότητα των προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης. Ηδη η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, η οποία παρακολουθεί τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών της Ε. Ε. κι εκείνων που βρίσκονται σε πορεία ένταξης, έχει καταλήξει στο σημαντικό συμπέρασμα ότι η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή σχεδόν όλα τα προσόντα να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Το συμπέρασμα τεκμηριώνεται με τη βαθμολογία του «δημοσιονομικού ρίσκου», που δείχνει πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ χαμηλά, στο ίδιο περίπου επίπεδο (192) με την Ιταλία (194) και το Βέλγιο (197), αλλά σε πολύ καλύτερη θέση από την Ισπανία (441). Φυσικά, προηγουμένως θα πρέπει να γίνει δεκτή στην Ε. Ε.  

Η Τουρκία αποτελεί μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη, με ένα πυρήνα διεθνώς ανταγωνιστικών εταιρειών που μετατρέπει τη χώρα σε επιχειρηματικό κόμβο, έχοντας πρόσβαση στις εύπορες αγορές της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής και προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τουρκικές εξαγωγές σημειώνουν σχεδόν σταθερή άνοδο, επισημαίνουν οι Νew Υork Τimes, είναι για την Τουρκία η υπ’ αριθμόν 1 χώρα εμπορικών και ευρύτερων οικονομικών συναλλαγών. Η Τουρκία, «αγνοώντας ιδεολογικούς ή ηθικούς περιορισμούς», έχει αναπτύξει εντελώς ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, χωρίς να αγνοεί χώρες όπως η Ε. Ε. και οι ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ο υπ’ αριθμόν 1 «οικονομικός εταίρος» της Τουρκίας.  

Ομως, το «απαγορευμένο εμπόριο», έχει επισημάνει η Washington Ρost, αποδυναμώνει τις κυρώσεις που επέβαλαν στο Ιράν το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ε. Ε. επειδή Τούρκοι έμποροι μέσω Ιράκ διοχετεύουν στο Ιράν πολλά από εκείνα που καταγράφονται στη λίστα των κυρώσεων.

Παράλληλα, κάνει σπουδαία βήματα αποδόμησης του κεμαλικού κατεστημένου. Ηδη, τα τελευταία χρόνια συντελείται ραγδαία μια ευρύτατη αλλαγή στους συσχετισμούς πολιτικής και οικονομικής ισχύος, με σημαντικές συνέπειες για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της χώρας αυτής.  

Η αξιολόγηση των συνεπειών και για την Ελλάδα απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και πολυεπίπεδη ανάλυση της «νέας Τουρκίας». Στην αυγή του 21ου αιώνα, η μόνιμη ζητιάνα του ΔΝΤ προσπαθούσε να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής και πολιτικής καχεξίας, η οποία χαρακτήρισε τη δεκαετία του 1990. Σήμερα, βλέπουμε μια εκπληκτική μεταμόρφωση σε μια οικονομία που μόλις πριν από δέκα χρόνια είχε έλλειμμα προϋπολογισμού που έφτανε στο 16% του ΑΕΠ και πληθωρισμό της τάξης του 72%. Με τους δεύτερους υψηλότερους ρυθμούς στο πλαίσιο της Ομάδας των 20, σήμερα είναι η 15η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βάσει των μεγεθών του ΑΕΠ της. Στόχος του Ερντογάν είναι η ανάδειξη της οικονομίας σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες του κόσμου έως το 2023, όταν η χώρα θα εορτάσει την 100ή επέτειό της από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους. Αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: