Ο «ΚΑΒΓΑΣ», για την εκλογική νίκη...
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Χθες συνέβη και αυτό: Ο πρωθυπουργός της εκλεγμένης κυβέρνησης, χωρίς να έχει χάσει τη Δεδηλωμένη, συμφώνησε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποσυρθεί ο ίδιος, και επομένως και οι υπουργοί του, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, με έργο την επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η ιδιότυπη και εκ του προχείρου αυτή τηλεφωνική «διαπραγμάτευση» μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά δεν απέδωσε. Ο λόγος είναι απολύτως σαφής.
Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ήθελε το πλαίσιο της συμφωνίας αυτής να αφορά στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, που θα επαναδιαπραγματευόταν το Μεσοπρόθεσμο με την τρόικα και θα είχε διάρκεια 1-1,5 χρόνου (σ.σ. όσο δηλαδή και η υπόλοιπη θητεία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και μετά η χώρα να όδευε στις εκλογές. Η πρώτη λογική σκέψη είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκόπευε να αποσυρθεί από το προσκήνιο της πολιτικής, ώστε να περάσει η «λαίλαπα» του Μεσοπρόθεσμου και ύστερα, με «φρέσκιες ιδέες», να στοχεύσει σε εκλογική νίκη για να βγάλει τη χώρα από τη μιζέρια.
Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ ήθελε το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, για να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου και αμέσως μετά, το φθινόπωρο, η χώρα να οδεύσει στις εκλογές. Στόχος του, βεβαίως, η εκλογική νίκη απέναντι σ' ένα ΠΑΣΟΚ λαβωμένο ακόμα από την κακή διαχείριση της κρίσης.
Ο «ΚΑΒΓΑΣ», λοιπόν, για την εκλογική νίκη...
ΟΜΩΣ, ο συνολικός χειρισμός είναι κατώτερος των κρίσιμων περιστάσεων για τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν, δύο πολιτικοί αρχηγοί να παίζουν το παρόν και το μέλλον της χώρας από το ακουστικό του τηλεφώνου τους, σαν να επρόκειτο για κάποια ήσσονος σημασίας επαγγελματική συμφωνία τους...
ΠΙΣΩ όμως από την «κουρτίνα» αναδύεται ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Ποιοι θα αποτελούσαν τη συμφωνημένη κυβέρνηση συνεργασίας και, κυρίως, ποιοι θα αναλάμβαναν τη θέση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, για την πολύ κρίσιμη «επαναδιαπραγμάτευση» του Μεσοπρόθεσμου, που θα έπειθαν όχι μόνον τους «αγανακτισμένους» στο εσωτερικό, αλλά και τους «αγανακτισμένους» Ευρωπαίους εταίρους με την Ελλάδα;
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των ατόμων αυτών φαίνεται ότι είναι απελπιστικά μικρός, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι ορισμένα από τα ονόματα αυτά θα προκαλούσαν και θύελλα αντιδράσεων για παλαιότερες θέσεις και πράξεις τους.
ΕΤΣΙ, στο τέλος της ημέρας επανήλθε η «τάξη». Εν μέσω αναβρασμού στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που ήταν μακρά νυχτωμένοι, ο πρωθυπουργός επέστρεψε στη «σίγουρη» λύση του ανασχηματισμού, που θα ανακοινωθεί σήμερα. Και όχι μόνον αυτό. Ζήτησε και ψήφο εμπιστοσύνης -κατ' ουσίαν μόνον από τους βουλευτές του. Για ποιο πράγμα άραγε; Μα, για να τον εμπιστευθούν στους χειρισμούς του στο Μεσοπρόθεσμο. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια...
Ετικέτες
ΑΔΑΜ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΝΔ,
ΠΑΣΟΚ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου