Στα 820,3 εκατ. ευρώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο
Της Ευγενιας Tζωρτζη
Αύξηση κατά 27,9% εμφάνισαν οι ακάλυπτες επιταγές το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 820,3 εκατ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, «τα κανόνια» που έσκασαν στην αγορά ανήλθαν στα 920,1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας», τον Μάιο σφραγίστηκαν συνολικά 15.917 τεμάχια ακάλυπτων επιταγών και παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένα κατά 4,47% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, το ποσό που αντιπροσωπεύουν είναι αυξημένο κατά 20,75%, ανεβάζοντας το ύψος των ακάλυπτων επιταγών τον Μάιο στα 164,9 εκατ. ευρώ από 136,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2010. Η εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών δείχνει ότι στο σύνολο του έτους το ύψος τους θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι υπολείπεται του ρεκόρ που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2009, πρόκειται για νέο εκτροχιασμό, αντανακλώντας την εμβάθυνση της ύφεσης.
Να σημειωθεί ότι ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των επιχειρήσεων μέσω των επιταγών, μεταχρονολογημένων ή μη, παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας και στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 292,6 δισ. ευρώ.
Το σύστημα των επιταγών παραμένει η μεγαλύτερη μορφή άτυπης χρηματοδότησης, που ξεπερνάει όχι μόνο την επίσημη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, που ανέρχεται στα 137,3 δισ. ευρώ, αλλά και το ίδιο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας, που αγγίζει μόλις τα 230 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσό των 292,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει μόνο εκείνες τις επιταγές που εκκαθαρίζονται μέσα από το σύστημα ΔΙΑΣ και το Γραφείο Συμψηφισμού Αθηνών και αφορά τις επιταγές που εκκαθαρίζονται από άλλες τράπεζες πλην εκείνης που τις έχει εκδώσει, η αξία των οποίων δεν καταγράφεται στα παραπάνω στοιχεία. Το ύψος των επιταγών που εκκαθαρίστηκαν μέσα από το ΔΙΑΣ και το Γραφείο Συμψηφισμού εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, που ανήλθε στα 337,1 δισ. ευρώ, καθώς η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τη χρήση τους ως αξιόπιστου μέσου συναλλαγών.
Αντίστοιχη μείωση είχε καταγραφεί και σε σχέση με το 2008, χρονιά έναρξης της κρίσης. Το ύψος των επιταγών που διακινήθηκε το 2008 είχε εκτιναχθεί στα 357,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2007 είχε διαμορφωθεί στα 349,9 δισ. ευρώ. Στον περιορισμό της χρήσης τους πρωτοστατούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν μειώσει το ποσοστό των επιταγών που αποδέχονται ως κάλυψη για τη χορήγηση δανείου. Υπό τον φόβο των επισφαλειών, αποφεύγουν πλέον τη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών κι ενώ στο παρελθόν αποδέχονταν το 80% της αξίας των επιταγών που κατέθετε μια επιχείρηση ως κάλυψη, σήμερα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει το 40% έως 50%.
Αν και οι ακάλυπτες επιταγές αντιπροσωπεύουν ποσοστό κάτω του 1,5% των συνολικών επιταγών που διακινούνται στο σύστημα, αντανακλούν την επιδείνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και προστίθενται στην αύξηση των επισφαλειών για δάνεια από το τραπεζικό σύστημα. Τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας το 9% περίπου του χαρτοφυλακίου των δανείων στο τέλος του 2010, παρά τις γενναίες αναχρηματοδοτήσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν στη ζωή τις επιχειρήσεις, το κλείσιμο των οποίων δημιουργεί αλυσιδωτές επιδράσεις στην αγορά, αλλά και στην αύξηση των καθυστερήσεων στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων. Τα δάνεια που βρέθηκαν σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες έφτασαν στο τέλος του 2010 τα 12,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το ύψος των «κόκκινων χρεών» στα 15 δισ. ευρώ περίπου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΓΟΡΑ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου