"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Με κλείσιμο απειλούνται οι 54 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας

Και οι 54 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας μπορεί να έχουν κλείσει έως τον επόμενο Απρίλιο, προσθέτοντας περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στις ενεργειακές δαπάνες της χώρας, αν οι κοινότητες όπου βρίσκονται αντιταχθούν στα σχέδια συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων λόγω προβλημάτων ασφάλειας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου.

Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσαν την πυρηνική κρίση στη μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι, βόρεια του Τόκιο, η ανησυχία των τοπικών αρχών δεν έχει επιτρέψει στις μονάδες να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τουλάχιστον τεσσάρων αντιδραστήρων που αναμενόταν να συνδεθούν και πάλι με το δίκτυο μετά τις εργασίες συντήρησης και επιθεώρησης.

Αρκετοί ακόμη αντιδραστήρες, που έκλεισαν για την τακτική τους συντήρηση, μείωσαν το δυναμικό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας σε μόλις 7.580 μεγαβάτ, ή περίπου το 36% της καταγεγραμμένης πυρηνικής της ικανότητας.

Τον Μάιο, ο μέσος ρυθμός παραγωγής των πυρηνικών μονάδων της Ιαπωνίας μειώθηκε στο 40,9%, το χαμηλότερο ποσοστό σε τουλάχιστον μια δεκαετία και πολύ κάτω από το 62,1% πριν από ένα χρόνο.

Πριν από το σεισμό και το τσουνάμι, που προκάλεσαν το κλείσιμο τριών άλλων πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εκτός από την εκείνη της Φουκουσίμα, της Tokyo Electric Power Co, η πυρηνική ενέργεια παρείχε περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

Παρά το γεγονός ότι ένας αντιδραστήρας θα μπορέσει από νομική άποψη να ξαναρχίσει τη λειτουργία του μόλις λάβει την έγκριση από την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας (NISA), την υπηρεσία επιτήρησης του υπουργείου Εμπορίου, οι φορείς εκμετάλλευσης των πυρηνικών μονάδων πάντα επιδιώκουν και τις εγκρίσεις των τοπικών αρχών, σε αναγνώριση της σημασίας της υποστήριξης από την κοινότητα γύρω από τη μονάδα.

Εάν κανένας από τους αντιδραστήρες που έκλεισαν για την τακτική συντήρηση μετά την καταστροφή, δεν τεθεί και πάλι σε λειτουργία, αυτό θα στοιχίσει επιπλέον 2,4 τρισεκατομμύρια γιεν (30 δισ. δολάρια) για να καλυφθεί η χαμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτος έως τον προσεχή Μάρτιο, αναφέρεται σε εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου.

Αν όλοι οι αντιδραστήρες της Ιαπωνίας τεθούν εκτός του δικτύου, χωρίς να επαναλειτουργήσει κανένας, το επιπλέον κόστος θα κλιμακωθεί σε 3 τρισ. γιεν το χρόνο, αναγκάζοντας τη χώρα να αγοράζει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ορυκτών καυσίμων από το εξωτερικό καθώς η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει περιορισμένη.

Μεταξύ των 19 ιαπωνικών αντιδραστήρων που παραμένουν συνδεδεμένοι με το δίκτυο, ο τελευταίος που θα κλείσει για επιθεωρήσεις--στις 9 Απριλίου του 2012--είναι ο ισχύος 1.356 μεγαβάτ αντιδραστήρας No.6 της μονάδας Τokyo Electric Kashiwazaki-Kariwa στη βορειοδυτική Ιαπωνία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της NISA. Ο αντιδραστήρας βγήκε από την τελευταίας περίοδο συντήρησής του ακριβώς δύο ημέρες πριν από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου.

Στην Ιαπωνία, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες πρέπει να κλείνουν για επιθεώρηση τουλάχιστον μία φορά κάθε 13 μήνες.

Η περίοδος συντήρησης μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, από μερικούς μήνες σε περισσότερο από ένα χρόνο, και η επανεκκίνηση συνήθως ξεκινά με μια δοκιμαστική λειτουργία ενός ή δυο μηνών πριν από την προώθηση στην εμπορική εκμετάλλευση, η οποία θα απαιτήσει έγκριση από την ρυθμιστική αρχή.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: