43.000 ευρώ στοιχίζει το πτυχίο ανθοκομίας!
Της Χαράς Καλημέρη
Περίπου 6.500 ευρώ δίνει κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος για να σπουδάσει ένας φοιτητής... ανθοκομία. Κι επειδή οι σπουδές στο τμήμα ολοκληρώνονται κατά μέσο όρο σε 7 χρόνια, το πτυχίο «στοιχίζει» πάνω από 43.000 ευρώ(!).
Τόσο αυξημένο υπολογίζεται ότι είναι το κόστος των σπουδών σε τμήματα ΤΕΙ - «φαντάσματα», δηλαδή εκεί όπου το υπουργείο Παιδείας όριζε μερικές εκατοντάδες τις θέσεις εισακτέων, αλλά τελικά φοιτούσαν ελάχιστοι. Πώς προκύπτουν τα 43.000 ευρώ; Το ύψος της χρηματοδότησης δεν καθορίζονταν με βάση εκείνους που φοιτούσαν, αλλά τον αρχικό αριθμό εισακτέων με αποτέλεσμα όλα τα υπόλοιπα έξοδα -μισθοδοσία προσωπικού, δαπάνες για συγγράμματα και σίτιση- να παραμένουν σταθερά. Κι όλα αυτά, όταν υπάρχουν τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα οποία «ξεχειλίζουν» από φοιτητές, αλλά η χρηματοδότησή τους δεν αυξάνεται αναλογικά...
Ενδεικτικές είναι οι στρεβλώσεις από το σύστημα χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, όπως αποτυπώνονται από στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:
Υπάρχει τμήμα ΤΕΙ, το Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στην Κρήτη στο οποίο το υπουργείο Παιδείας όριζε, τα προηγούμενα χρόνια, κατά μέσο όρο 198 θέσεις εισακτέων ετησίως. Από αυτούς, εισάγονταν μόλις οι 90, ακόμα λιγότεροι συνέχιζαν τις σπουδές τους και τέλος ελάχιστοι αποφοιτούσαν. Ο μέσος αριθμός πτυχιούχων ανά έτος ήταν 39, κι αυτοί ύστερα από περίπου 6,8 έτη σπουδών. Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των 729 εγγεγραμμένων φοιτητών στα μητρώα του ιδρύματος, μόνο οι 277 είναι μέσα στα χρόνια της κανονικής διάρκειας φοίτησης (v+2), δηλαδή έξι χρόνια. Οι υπόλοιποι ανήκουν στην κατηγορία των «αιώνιων» φοιτητών που έχουν, προ πολλού, εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Τα χρήματα που δίνει ετησίως το κράτος για κάθε φοιτητή του τμήματος που δεν έχει υπερβεί τα έξι χρόνια σπουδών είναι 6.490 ευρώ, με αποτέλεσμα για κάθε πτυχίο που δίνεται το κράτος να πληρώνει 43.810 ευρώ.
Υψηλού κόστους είναι η λειτουργία τμήματος με ίδιο αντικείμενο (Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας) και στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Οι δαπάνες ανά φοιτητή είναι 3.646 ευρώ ετησίως και το κόστος λήψης του πτυχίου (κατά μέσο όρο ύστερα από επτά χρόνια σπουδών) ανέρχεται συνολικά σε 25.470 ευρώ. Κάθε χρόνο, το υπουργείο Παιδείας όριζε κατά μέσο όρο 266 θέσεις εισακτέων, αλλά καλύπτονταν μόλις οι 56(!). Στα μητρώα του τμήματος, εγγεγραμμένοι εμφανίζονται 612 εκ των οποίων οι 383 είναι εντός των έξι ετών σπουδών. Από αυτούς, μόλις οι 100 ενδιαφέρθηκαν να παραλάβουν συγγράμματα κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2010-2011). Ιδιαίτερα χαμηλός -συγκεκριμένα 38,7- είναι ο μέσος αριθμός πτυχιούχων του τμήματος ανά έτος.
Και τα τμήματα Ιχθυοκομίας, όμως, κοστίζουν ακριβά στο ελληνικό κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι το πτυχίο «στοιχίζει» από 26.169 ευρώ στο τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας στο ΤΕΙ Ηπείρου και 27.725 ευρώ στο τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μέχρι όμως και 32.294 ευρώ στο τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Τα τμήματα αυτά έχουν χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης, ενώ ο μέσος χρόνος κτήσης του πτυχίου κυμαίνεται από 6,5 χρόνια (στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) και 6,7 χρόνια (στο ΤΕΙ Ηπείρου) μέχρι 7,19 χρόνια στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση παρουσιάζει, εξάλλου, ο αριθμός των εισακτέων από τον αριθμό των εισαχθέντων, των φοιτούντων και τελικά των πτυχιούχων. Ενδεικτικά, στο ΤΕΙ Ηπείρου ο μέσος ετήσιος αριθμός εισακτέων είναι 284. Από αυτούς, εισάγονται κατά μέσο όρο 74, ενώ μόλις οι 18 ενδιαφέρθηκαν να παραλάβουν συγγράμματα φέτος. Ο μέσος αριθμός πτυχιούχων ανά έτος είναι 32. Αντίστοιχα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κάθε χρόνο ορίζονται 147 διαθέσιμες θέσεις από τις οποίες καλύπτονται οι 57, ενώ αποφοιτούν μόνον οι 21. Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, κάθε χρόνο οι διαθέσιμες θέσεις είναι κατά μέσο όρο 271. Εισάγονται οι 90 και αποφοιτούν οι 54. Τα στοιχεία δείχνουν, ακόμη ότι στα τμήματα αυτά η βάση εισαγωγής είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με την πλειονότητα των εισακτέων να έχει συγκεντρώσει κάτω από 8.000 ακόμα και 5.000 μόρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω τμήματα περιλαμβάνονται στα 24 για τα οποία το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ορίσει φέτος... μηδενικούς εισακτέους, κάνοντας ουσιαστικά το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός νέου χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις ομοειδών τμημάτων, αλλά και καταργήσεις άλλων που μένουν στα «αζήτητα» ή έχουν ακραίες -μεταπτυχιακές στην ουσία- ειδικεύσεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου