"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Προς αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου - Ιράν

Reuters, A.P., AFP

ΚΑΪΡΟ. Εξέλιξη με ευρύτερες συνέπειες θεωρείται η κυοφορούμενη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο, πυλώνα της δυτικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, και στον περιφερειακό αντίπαλο της Δύσης, το Ιράν. Η είδηση που μετέδωσε ο ιρανικός σταθμός Press TV, ότι ο πρώτος πρεσβευτής της Τεχεράνης στην Αίγυπτο από το 1980 υπέβαλε χθες τα διαπιστευτήριά του στο Κάιρο, έτυχε χλιαρής και σαφώς προσωρινής διάψευσης. «Οι διπλωματικές σχέσεις δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη», ήταν η δήλωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος αναπροσανατολίζει δειλά την εξωτερική πολιτική της, στον απόηχο της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου. Στη μάταιη προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον Μουμπάρακ, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 846 άτομα και τραυμάτισαν 6.500 σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων. Ο νέος αυτός απολογισμός ανακοινώθηκε χθες από την επιτροπή δικαστών που έχει κληθεί από την κυβέρνηση να διερευνήσει τα αιματηρά επεισόδια. Οι δικαστές αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν συστηματικά διαδηλωτές στο κεφάλι, ενώ επίσης χρησιμοποιήθηκαν κατά του πλήθους ελεύθεροι σκοπευτές καθώς και αστυνομικά οχήματα κινούμενα με μεγάλη ταχύτητα. Πρόκειται για διπλασιασμό των επίσημων αριθμών, καθώς οι Αρχές ώς τώρα ανέφεραν 365 νεκρούς. Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί πόσοι πραγματικά είναι οι νεκροί στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, όπου μαίνονται εξεγέρσεις.

Nεκροί στην Υεμένη
Χθες, η αστυνομία της Υεμένης άνοιξε εκ νέου πυρ εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν την ανατροπή του δικτάτορα Σάλεχ στην πρωτεύουσα Σανάα και στην πόλη Ταΐζ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Μια ιδέα του μεγέθους της αιματηρής καταστολής δίνει η πρόσφατη έκθεση της Unicef, σύμφωνα με την οποία στους νεκρούς της εξέγερσης στην Υεμένη συμπεριλαμβάνονται και 26 παιδιά.

Παράλληλα, στην πόλη Γκάφσα της κεντρικής Τυνησίας έχασαν χθες τη ζωή τους δύο μαθητές λυκείου, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ 1.000 ατόμων, γύρω από σχολικό συγκρότημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, η οποία απομένει να επιβεβαιωθεί, επρόκειτο για σύγκρουση «ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές». Η Γκάφσα βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μπεν Αλί, σε μία από τις ξεχασμένες από την κυβέρνηση και τον τουρισμό κεντρικές περιοχές της χώρας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: