Καµία πρόοδος στην Ελλάδα για το σύστηµα προειδοποίησης σεισµικού κινδύνου
Οι συζητήσεις για τη θωράκιση της σεισµογενούς Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου απέναντι στην απειλή των τσουνάµι µε ένα σύστηµα προειδοποίησης όπως αυτό του Ειρηνικού ξεκίνησαν αρχές του 2005, έπειτα από την τραγωδία στην Ινδονησία. Εξι χρόνια µετά ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί.
Τέσσερις παλιρροιογράφοι που ανήκουν στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Ναυτικού και δεν προορίζονταν αρχικά για τη µέτρηση τσουνάµι, είναι συνδεδεµένοι στο διεθνές σύστηµα της UNESCO και καλύπτουν το τόξο από τη Ζάκυνθο έως την Κρήτη. Οπως δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάµι κ. Κώστας Μακρόπουλος, τα δεδοµένα από αυτούς τους παλιρροιογράφους διοχετεύονται στο εξωτερικό. «∆εν µπορούµε να έχουµε σαφή εικόνα από τα στοιχεία τους. Το ελληνικό σύστηµα είναι υπό κατασκευή. Από τον Σεπτέµβριο που ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάµι βρισκόµαστε σε διαβουλεύσεις µε την UNESCO για την υλοποίηση του συστήµατος», ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος και επισήµανε πως έχει υποβληθεί πρόταση που αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια για την προµήθεια 90 πρότυπων σεισµογράφων και 20 ψηφιακών παλιρροιογράφων.
∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που το πρόγραµµα προειδοποίησης τσουνάµι απασχολεί την επικαιρότητα. Τα µέσα Μαρτίου 2008 ο τότε υπεύθυνος του προγράµµατος για την Ελλάδα και αντιπρόεδρος του Μεσογειακού Συστήµατος Προειδοποίησης κ. Γεράσιµος Παπαδόπουλος υποστήριζε µε δηλώσεις του στον Τύπο ότι έως τα τέλη του χρόνου θα ήταν έτοιµη η πρώτη εκδοχή του ελληνικού συστήµατος προειδοποίησης τσουνάµι. Στα τέλη Μαρτίου 2008 εγκαινιάστηκαν δύο νέοι παλιρροιογράφοι στα Χανιά, στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράµµατος Ενίσχυση ∆ικτύων Παρακολούθησης και Παραγωγή Αυτόµατου Συστήµατος Ενηµέρωσης και Προειδοποίησης για Σεισµούς και Τσουνάµι στην Κρήτη, συνολικής αξίας 800.000 ευρώ. Τότε οι αρµόδιοι διαβεβαίωναν πως τα σήµατα αυτών των µηχανηµάτων µαζί µε άλλων που θα τοποθετούνταν στο Ιόνιο θα συνδέονταν µε τα κεντρικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ώστε να µπορούν να καταλάβουν οι ειδικοί αν ένας σεισµός ακολουθείται από τσουνάµι. ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ αν αξιοποιούνται σήµερα τα δεδοµένα των οργάνων µέτρησης στα Χανιά ο κ. Νίκος Μελής, σεισµολόγος στο Γεωδυναµικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου που έχει αναλάβει τη δικτύωση των παλιρροιογράφων, δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριµένο.
«Είναι πολύ απογοητευτικό ότι ύστερα από έξι χρόνια δεν έχουµε το κατάλληλο σύστηµα ώστε να βγάλουµε µια προειδοποίηση για τσουνάµι. Ενώ έχουν δαπανηθεί µεγάλα ποσά που θα µπορούσαν να χρηµατοδοτήσουν το έργο, κανένα από αυτά τα συστήµατα δεν λειτουργεί», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστας Συνολάκης. «Το πρόγραµµα δεν έχει εξελιχθεί όπως περιµέναµε, προσπαθούµε να προχωρήσουµε µε τον υπάρχοντα εξοπλισµό που ανήκει σε άλλη υπηρεσία και λειτουργεί µε διαφορετικό στόχο. Βλέπετε, πενία τέχνας κατεργάζεται…», προσθέτει ο κ. Μελής.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΣΕΙΣΜΟΣ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου