"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δεν άλλαξε τροπάριο...

Από την ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία θέτει η Αθήνα ως άτυπο χρονοδιάγραµµα για να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις από την Αγκυρα στα ελληνοτουρκικά, παρότι όσα είπε – και κυρίως όσα υπαινίχθηκε – ο Αχµέτ Νταβούτογλου στην τριήµερη «επίσκεψη - περιοδεία» στην Ελλάδα δεν εµπνέουν αισιοδοξία, καθώς, όπως λένε διπλωµατικές πηγές, δείχνουν ότι η Τουρκία επιµένει στις γνωστές θέσεις, συµπεριλαµβανοµένης της συντήρησης του casus belli.

Αν και στην Αθήνα λένε ότι δεν πρέπει να περιµένει κανείς «θαύµατα» από τη µια µέρα στην άλλη και θυµίζουν ότιη γειτονική χώρα διανύει προεκλογική περίοδο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ διαπιστώνουν στασιµότητα στις διερευνητικές επαφές, η επιτάχυνση των οποίων ανακοινώθηκε µε πανηγυρικό τρόποαπό τους δύο υπουργούς Εξωτερικών τον περασµένο Απρίλιο στην Αγκυρα και επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν τον περασµένο Μάιο στην Αθήνα.

Παρά τα ευχολόγια για εξοµάλυνση των σχέσεων και το κλίµα φιλίας που επιχείρησαν να περάσουν οι Α. Νταβούτογλου και ∆. ∆ρούτσας στις τοποθετήσεις τους, όσοι την περασµένη χρονιά εµφανίζονταν αισιόδοξοι, σήµερα έχουνµάλλον απογοητευθεί. Με τις πρακτικές των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων στα κατοικηµένα νησιά και παρά τους δηµόσιους ισχυρισµούς του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Αγκυρα δεν αµφισβητεί το καθεστώς νησιών του Αιγαίου, οι Τούρκοι καθιστούν σαφές ότι αυτό ακριβώς κάνουν.

Μπορεί ο Αχµέτ Νταβούτογλουνα δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αµφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και το καθεστώς του Καστελλόριζου, δεν ισχύει όµως το ίδιο για όλα τα νησιά. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όταν στη συνέντευξή του στο Mega ρωτήθηκε γιατί η Αγκυρα δεν σταµατά τις υπερπτήσεις στα κατοικηµένα ελληνικά νησιά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας απάντησε λακωνικά πως «αυτή είναι η ελληνική θέση», χωρίς να διευκρινίσει αν η ελληνική θέση είναι οι υπερπτήσεις ή ότι το Αγαθονήσι είναι ελληνικό. Οι υπερπτήσεις, πάντως, δεν είναι απλώς µια πρακτική που συντηρεί την ένταση. Η Αγκυρα αµφισβητεί ευθέως την κυριαρχία του νησιού, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες, στις ρηµατικές διακοινώσεις που η Αγκυρα στέλνει µέχρι και σήµερα αναφέρει ότι «αµφισβητείται ότι το νησί είναι ελληνικό».

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των τουρκικών µαχητικών, ο Α. Νταβούτογλου τις εξοµοίωσε µε τις ελληνικές αναχαιτίσεις τους. Μάλιστα, τις βάφτισε... ελληνικές παραβιάσεις,«Κανείς δεν µπορεί να ισχυριστεί ότι όλος ο εναέριος χώρος του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα. Και τα ελληνικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις», είπε χαρακτηριστικά. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι οι µάσκες έπεσαν ήδη µε τις τουρκικές υπερπτήσεις, παραµονές της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούµ, µαζί µε το επιχείρηµα της Αγκυρας ότι για την ένταση στο Αιγαίο ευθύνεται το στρατιωτικό κατεστηµένο. Κι αυτό, διότι όσα είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησαν επί της ουσίας την παραβατική συµπεριφορά της Τουρκίας, σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές. παρότι ισχυρίστηκε ότιέχουν µειωθεί.

Αν και ο Αχµέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στη Θράκη δεν έθεσεδ ηµοσίως το θέµα τής απευθείας εκλογής των µουφτήδων από τη µειονότητα, αντί του διορισµού τους από το κράτος, το θέµα επανέφερεµε δηλώσεις του ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες µέρες πριν απότ ην άφιξη τουτούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Το παραλλήλισε, µάλιστα, κατά την πάγια τακτική της αµοιβαιότητας που επιδιώκουν οι Τούρκοι, µε την εκλογή του Πατριάρχη. Ωστόσο, ο Τ. Ερντογάν, παρότι αρχηγός ισλαµικού κόµµατος, φαίνεται να ξεχνά ότι στην Τουρκίαοι µουφτήδες διορίζονται, δεν εκλέγονται. Στην πανηγυρική επίσκεψή του στη Θράκη, ο Α. Νταβούτογλου συναντήθηκε µε τους «ψευδοµουφτήδες», κάλεσε τα µέλη της µειονότητάς τους να διεθνοποιήσουν τις διεκδικήσεις τους στις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε τη µειονότητα «τουρκοµουσουλµανική», επαναλαµβάνοντας τη ρητορική που θέλει την Τουρκία να εµφανίζεται ως προστάτις όχι µόνο της µουσουλµανικής µειονότητας (τουρκογενούς και µη), αλλά και του συνόλου των µουσουλµάνων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: