"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέο ύφος, παλιές θέσεις...

ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Την πρώτη µέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών µίλησε για «νέο παράδειγµα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απεφάνθη, επίσης, ότι οι δύο χώρες δρασκέλισαν το κατώφλι του «ψυχολογικού αρνητισµού».

Και οι δύο διαπιστώσεις χωρούν πολλή συζήτηση. Ο Αχµέτ Νταβούτογλου, ως ακαδηµαϊκός και θεωρητικός των διεθνών σχέσεων και του περίφηµου «στρατηγικού βάθους», γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τα παραδείγµατα στην εξωτερική πολιτική δεν αλλάζουν µε τα λόγια, αλλά µε τις πράξεις.

Και σε αυτό τον τοµέα, παρά τις συχνές επαφές των δύο πλευρών και την επιτάχυνση των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία δεν έχει κάνει βήµατα. ∆εν περιµένει κανείς ότι ο διάλογος των δύο πλευρών για το Αιγαίο θα αποδώσει καρπούς µέσα σε µερικούς µήνες, αλλά τα σηµάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Οσο για τον «ψυχολογικό αρνητισµό», δεν µπορεί να ξεπεραστεί όσο οι αµφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας είναι συνεχείς και απροκάλυπτες. Σε κάθε περίπτωση, ακόµη κι αν το πρόβληµα ήταν ψυχολογικό, οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι ψυχολογικές. Είναι πραγµατικές και δεν οφείλονται µόνο σε προκαταλήψεις, όπως είπε ο Α. Νταβούτογλου.

Παρ’ ότι δε ο τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί νησιά του Αιγαίου (αυτό έλειπε!), απέφυγε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις για την παραβατική συµπεριφορά της και για τις υπερπτήσεις κατοικηµένων ελληνικών νησιών.

Αρκέστηκε να πει ότι αυτά θα σταµατήσουν όταν επιλυθούν οι διµερείς διαφορές εννοώντας, εµµέσως πλην σαφώς, ότι η Τουρκία τα θέτει όλα στο τραπέζι: χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο και «γκρίζες ζώνες». Μπορεί αυτή να ήταν η ρεβάνς για τα σκληρά λόγια του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούµ. Ισως, πάλι, το νέο στοιχείο σε αυτή την περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων να είναι πράγµατι η αλλαγή ύφους. Και οι δύο πλευρές εκφράζουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους, χωρίς ωραιοποιήσεις.

Μόνο που τα ζητήµατα δεν πρόκειται να λυθούν µε στυλιστικής µορφής παρεµβάσεις στις λέξεις... Ούτε υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα βρεθεί πάλι στο µηδέν, καθώς αυτή τη στιγµή το χάσµα που χωρίζει τις εκατέρωθεν θέσεις µοιάζει αγεφύρωτο.

Το µέλλον θα δείξει πόσο αποφασισµένες είναι οι δύο πλευρές να αξιοποιήσουν το κλίµα που έχει διαµορφωθεί. Τότε θα δούµε αν µπορούµε να µιλάµε για ένα «νέο παράδειγµα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: