"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Άλλη μια ξεχωριστη γυναίκα...
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

"Μετά τον θάνατό µου πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσετε τις σπουδές σας. Η παιδεία είναι ο µόνος τρόπος για να προκόψουν τα κορίτσια του Αφγανιστάν" έγραψε η αφγανή βουλευτής Φαούζια Κούφι στις δύο κόρες της, τη 12χρονη Σεχραζάτ και την 11χρονη Σούµπρα, πριν αναχωρήσει για την εκλογική τηςπεριφέρεια στο Μπανταχσάν,στα σύνορα µε το Τατζικιστάν και την Κίνα. Υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Ταλιµπάν ετοίµαζαν επίθεση εναντίον του ελικοπτέρου που θα τη µετέφερε και πίστευε πως µπορεί να µην ξανάβλεπε τα παιδιά της.

Μέλος του αφγανικού Κοινοβουλίου από το 2005, η 35χρονη Φαούζια Κούφι εξέδωσε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο µε τίτλο «Επιστολές στις κόρες µου». Αφηγείται σ’ αυτό τον αγώνα της για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, αλλά και για να σώσει τη ζωή της από τους Ταλιµπάν και απότους πολέµαρχους που θέλουν να την κάνουν να σωπάσει. Θύµα απειλών και επιθέσεων, ζει µε την πεποίθηση ότι κάθε µέρα µπορεί να είναι και η τελευταία της. Γι’ αυτό κάθε φορά που έφευγε µακριά απότις κόρεςτης, τους άφηνε µια επιστολή· και οι επιστολές αυτές είναι τώρα οι «γέφυρες» που ενώνουν τα κεφάλαια του βιβλίου της. «Θα θυσίαζα πρόθυµα τη ζωή µου για ένα ειρηνικό Αφγανιστάν και για ένα καλύτερο µέλλον για τα παιδιά αυτής της χώρας», τους έγραφε σε µια απ’ αυτές. «Ολοι µας θα πεθάνουµε µια µέρα, ίσως σήµερα πεθάνω εγώ. Αν αυτό συµβεί, να ξέρετε πως συνέβη για έναν σκοπό».

Ο πατέρας της Φαούζια είχε επτά συζύγους. Η αναλφάβητη µητέρα της, που δεν ήθελε άλλες κόρες, την εγκατέλειψε µόλις γεννήθηκε κάτω από τον καυτό ήλιο. Κατάφερε όµως να επιζήσει και, µε την επιµονή της, να γίνει το αγαπηµένο παιδί της µητέρας της, η οποία την έστειλε σχολείο. Ο πατέρας της, βουλευτής για περισσότερο από 25 χρόνια, σκοτώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τις σφαίρες των µουτζαχεντίν που πολεµούσαν τα σοβιετικά στρατεύµατα κατοχής. 

Η Φαούζια σπούδασε πολιτικές επιστήµες και στα µέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ στην εξουσία ήταν οι Ταλιµπάν, άρχισε να εργάζεται για τη UNICEF. Στο µεταξύ είχε παντρευτεί από έρωτα τον Χαµίντ, τον πατέρα των θυγατέρων της (πέθανε αργότερα από αρρώστια). «Ο γάµος είναι ένας σηµαντικός σταθµός στη ζωή µιας γυναίκας», γράφει στις κόρες της, «όµως πιστεύω ότι δεν πρέπεινα την εµποδίσει να ζήσει τα όνειρά της».

Η Φαούζια υπήρξε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του αφγανικού Κοινοβουλίου (το 2005 προήδρευσε µάλιστα της πρώτης συνόδου του πρώτου δηµοκρατικού Κοινοβουλίου της χώρας) και σήµερα αγωνίζεται κατά της διαφθοράς, για τον σεβασµό των νόµων και την αποκέντρωση της εξουσίας. Και λέει πως θέλει να είναι υποψήφια στις επόµενες προεδρικές εκλογές. «Αυτή η αποστολή και οι δύο υπέροχες κόρες µου είναι οι λόγοι που ζω», τονίζει.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: