"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μνημόνιο και εξέγερση σε πολιτειες των ΗΠΑ!

ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ

«Είναι σαν το Κάιρο να μετακόμισε στο Μάντισον»... Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πολ Ράιν αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο εβδομάδες στην πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν. Εκεί όπου πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, ως απάντηση στην πρόθεση του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ να περικόψει δαπάνες και να αποδυναμώσει πλήρως τα εργατικά συνδικάτα υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης του υπέρογκου ελλείμματος.

Πεδίο μάχης αυτή τη φορά είναι οι υπερχρεωμένες αμερικανικές πολιτείες, σημείο τριβής τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθούν οι τοπικοί άρχοντες - από περικοπές σε σχολεία και απολύσεις εκπαιδευτικών έως μειώσεις μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο. 

Το νομοσχέδιο που προωθεί ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης του Ουισκόνσιν για τη μείωση του ελλείμματος των 3,6 δισ. δολαρίων προβλέπει μειώσεις 21.000 θέσεων εργασίας, περικοπές 1,25 δισ. δολαρίων στις επιδοτήσεις προς σχολεία και τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως όμως περιορίζει την ισχύ των εργατικών συνδικάτων που εκπροσωπούν τους 400.000 δημοσίους υπαλλήλους της πολιτείας, καταργεί τη συλλογική διαπραγμάτευση και αναιρεί το δικαίωμα στην απεργία. Το νομοσχέδιο έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες πολίτες και οδήγησε στο γειτονικό Ιλινόις 14 Δημοκρατικούς γερουσιαστές που... διέφυγαν προκειμένου να μπλοκάρουν την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, παρουσίασε προσχέδιο προϋπολογισμού που περιλαμβάνει τη μείωση των 80.000 εκπαιδευτικών κατά 6.166 (εκ των οποίων 4.666 απολύσεις), με σκοπό τον περιορισμό του ελλείμματος των 2,4 δισ. δολαρίων.  

Στο Οχάιο, όπου το έλλειμμα φτάνει τα 8 δισ., η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσία ενέκρινε πρόταση που αίρει τις εξουσίες των εργατικών συνδικάτων, περιορίζει το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ απαγορεύει στους κυβερνητικούς υπαλλήλους να απεργούν. 

Στην Ιντιάνα, τουλάχιστον 40 Δημοκρατικοί βουλευτές εγκατέλειψαν την Ιντιάνα για να μην ψηφίσουν ανάλογο ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο. 

Στην Καλιφόρνια, όπου ο «Εξολοθρευτής» άφησε πίσω του έλλειμμα που αγγίζει τα 28 δισ. δολάρια, ο νέος κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν ανακοίνωσε περικοπές δαπανών 12,5 δισ. δολ. και αυξήσεις φόρων 12 δισ...

Οι Κασσάνδρες, τελικά, επαληθεύονται; Ο Τζορτζ Σόρος προέβλεψε επανάληψη του σκηνικού της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις ΗΠΑ, σε επίπεδο πολιτειών και τοπικών κυβερνήσεων. «Μετά τη στεγαστική φούσκα, τα ελλείμματα των αμερικανικών πολιτειών συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή στην αμερικανική οικονομία», δήλωνε η Μέρεντιθ Ουίτνεϊ, η αναλύτρια που είχε προβλέψει την πιστωτική κρίση του 2008. Αυτή τη φορά, η Ουίτνεϊ προειδοποιεί ότι 11 πολιτείες και περίπου 100 πόλεις στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν...

140 δισ. δολ.
Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για τον Προϋπολογισμό και τις Πολιτικές Προτεραιότητες (CBPP), τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς 44 πολιτειών θα φτάσουν τα 140 δισ. δολάρια το δημοσιονομικό έτος 2012 - θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τουλάχιστον 850.000 θέσεις εργασίας. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος σε όλες τις πολιτείες -πλην του Βερμόντ- αλλά και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα βάλει βαθιά το χέρι, οι κυβερνήτες παίρνουν πλέον το νόμο στα... χέρια τους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: