Περιστέρια «ανιχνεύουν» τον ιό του Δυτικού Νείλου
Του Θαναση Tσιγγανα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ευαίσθητοι δείκτες για την ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου αποδεικνύονται τα νεαρά περιστέρια σε εννιά διαφορετικούς νομούς της χώρας που έχουν μελετηθεί μέχρι τώρα από το περασμένο φθινόπωρο.
Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», με τη χρηματοδότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεργάζονται εδώ και αρκετούς μήνες, προκειμένου να προβλέψουν την εξάπλωση του ιού το ερχόμενο καλοκαίρι και έχουν βρει στα περιστέρια μια εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο για τον εντοπισμό του.
«Τα περιστέρια, που δεν μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο ή σε κάποιο άλλο ζώο ούτε τα ίδια αρρωσταίνουν, μας φέρνουν με αρκετή ακρίβεια -έστω κι αν δεν είναι... ταχυδρομικά- το μήνυμα για το πού βρίσκεται ο ιός», ανέφερε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας 100 εμπειρογνωμόνων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΠΟΥ στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία παρουσιάστηκε και η ανωτέρω μελέτη.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων κουνουπιών, έπληξε πέρυσι την Κεντρική Μακεδονία, προκαλώντας τον θάνατο σε 34 άτομα και σοβαρά προβλήματα υγείας σε άλλους 260. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων πραγματοποιεί από τον περασμένο Νοέμβριο επιδημιολογική μελέτη στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου εμφανίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα, με αιμοληψίες από 700 άτομα, σε Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια και 25 άλλους οικισμούς των δύο νομών. Λίγο πριν, είχε ξεκινήσει η μελέτη σε περιστερώνες των ίδιων νομών, αλλά και σε περιστερώνες σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Ξάνθη και Αθήνα. Μέσα σε τρεις μήνες, οι ομάδες μελέτης προχώρησαν σε αιμοληψίες από 440 περιστέρια, ηλικίας ενός έτους, από 88 περιστερώνες (5 πουλιά/περιστερώνα) και ανίχνευσαν αντισώματα του ιού (που σημαίνει ότι μέσα στον χρόνο τα περιστέρια αυτά προσβλήθηκαν) σε ποσοστά που φθάνουν το 82%.
Το ποσοστό αυτό καταγράφηκε σε περιστερώνες του νομού Πέλλας, ενώ μικρότερα ήταν τα ποσοστά σε Ημαθία (69%), Κιλκίς (58%), Θεσσαλονίκη (19,3%), Καβάλα (27,5%). Στους περιστερώνες της Ξάνθης και της Αθήνας τα δείγματα αίματος από τα περιστέρια ήταν αρνητικά, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν έχει κάνει την εμφάνιση του σε αυτές τις περιοχές.
Οι επιστήμονες του ΑΠΘ που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του ιού μέσω των περιστεριών συνεχίσουν τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις σε Λάρισα, Ροδόπη και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν παρεμφερή οικολογικά χαρακτηριστικά με αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Λάρισα, το ποσοστό οροθετικών περιστεριών είναι κάτω από 10%.
Τα στατιστικά στοιχεία από τις δειγματοληψίες της μελέτης σε συνδυασμό με ανάλογες μελέτες που γίνονται στα άλογα, αλλά και την επιδημιολογική μελέτη σε Ημαθία και Πέλλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη αύξησης του κινδύνου και την αξιολόγηση της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας. Θεωρούνται μάλιστα πολύτιμα για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της επανεμφάνισης του ιού και λήψης μέτρων από κρατικές υπηρεσίες.
Οι περιστερώνες προσφέρουν ένα πλήρες δίκτυο. Είναι πάντως η πρώτη φορά που γίνεται διεθνώς μια τέτοια προσπάθεια ανίχνευσης του ιού μέσω των περιστεριών, γεγονός που σχολιάστηκε ευμενώς στο διήμερο εργασίας των εμπειρογνωμόνων. Aνάλογη προσπάθεια, αλλά για διαφορετικούς λόγους, σχεδιάζει και η ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας κοτόπουλα ως δείκτες. Ανακοίνωσε ότι σε περιοχές με νερά όπου κάθε καλοκαίρι αυξάνονται οι πληθυσμοί των κουνουπιών μπορεί να τοποθετήσει κλωβούς με κοτόπουλα, προκειμένου να παρακολουθεί με συχνές αιμοληψίες την εμφάνιση του ιού και να αποφασίζει για ψεκασμούς ακμαίων κουνουπιών (ακμαιοκτονία), όπως εκείνοι που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΖΩΑ,
ΙΑΤΡΙΚΗ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου