"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πάνω από 100% απόκλιση στο κόστος των εξετάσεων

Της Ελένης Πετροπούλου

Μια μαγνητική τομογραφία σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, στον Ευαγγελισμό, κοστίζει 438,11 ευρώ. Η ίδια εξέταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας κοστίζει σχεδόν 200 ευρώ λιγότερο! Και τα δύο νοσοκομεία αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για μαγνητική τομογραφία με το ποσό των 236,95 ευρώ. Για την ίδια δηλαδή εξέταση το ένα νοσοκομείο καταγράφει κέρδη και το άλλο ζημία. 

Ο λόγος; Η κακή αξιοποίηση των διαθέσιμων ιατρικών μηχανημάτων, τα οποία «υπολειτουργούν», με αποτέλεσμα να εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος ανά εξέταση.

Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό τον καθηγητή Νικόλαο Μανιαδάκη, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, καταδεικνύουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα νοσοκομεία στο κόστος διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαφορές υπερβαίνουν το 100%, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το πόσο επιθυμητή είναι η λειτουργία συγκεκριμένων εργαστηρίων στην παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

Ο Ευαγγελισμός πραγματοποίησε το 2010 2.082 μαγνητικές τομογραφίες με κόστος ανά εξέταση 438,11 ευρώ. Διπλάσιες μαγνητικές πραγματοποίησε το Πανεπιστημιακό Πάτρας (4.550) και 5.500 το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, με κόστος ανά εξέταση μόλις 160 ευρώ! «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο αριθμός των εξετάσεων επηρεάζει το κόστος του νοσοκομείου και μάλιστα αντιστρόφως ανάλογα: περισσότερες εξετάσεις, μικρότερο κόστος», εξηγεί ο κ. Μανιαδάκης.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν τα νοσοκομεία και για αξονικές τομογραφίες. Έτσι, το Πανεπιστημιακό Πάτρας με 36.000 εξετάσεις καταγράφει κόστος ανά εξέταση σχεδόν 35 ευρώ όταν ξεπερνά τα 70 ευρώ για τον Ευαγγελισμό (με 19.956 αξονικές) και τα 52 για το Ιπποκράτειο (με 14.400 αξονικές).

Ακόμη όμως και «καλά» νοσοκομεία (που αξιοποιούν στο μάξιμουμ τα μηχανήματά τους) σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζουν ελλειμματικά ταμεία, αφού η αποζημίωση των εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται με βάση τιμολόγιο του 1991! Ενδεικτικό είναι ότι τα νοσοκομεία εισπράττουν (με βάση το κρατικό τιμολόγιο) 1,78 ευρώ για γενική ούρων, 2,88 ευρώ για γενική αίματος, 2-4 ευρώ για ακτινογραφία, 8,5 ευρώ για ασπρόμαυρους υπερήχους κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, «αυτό δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις. Νέες εξετάσεις όπως, για παράδειγμα, τεστ για την παροχή στοχευμένης χημειοθεραπείας σε ποσοστό ασθενών που δύναται να ανταποκριθούν δεν αποζημιώνονται είτε δεν είναι γνωστό ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τιμή αποζημίωσης και το κόστος του νοσοκομείου, ώστε να ξέρει η διοίκηση τις εξετάσεις που δημιουργούν κέρδος και εκείνες που δημιουργούν έλλειμμα». Καταλήγοντας, ο καθηγητής τόνισε πως απαιτείται εκσυγχρονισμός του συστήματος αποζημίωσης (ήδη το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει αναλάβει την ανακοστολόγηση 1.000 εξετάσεων), αλλά και έλεγχος της συνταγογράφησης των εξετάσεων, ώστε παράλληλα να επιτευχθεί και συμπίεση του κόστους.

146 εκατ. εξετάσεις έγιναν το 2010
Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 146 εκατομμύρια εργαστηριακές εξετάσεις διενεργήθηκαν το 2010 στα δημόσια νοσοκομεία και το κόστος των αντιδραστηρίων έφτασε τα 270 εκατομμύρια ευρώ. Η δημόσια διαγνωστική (και απεικόνιση) αγορά εκτιμάται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, με το 70% του συνόλου των εργαστηριακών εξετάσεων να πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι πιστοποιημένα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίσουν οι διοικούντες 

α.) τη σχέση ανάμεσα στο πραγματικό κόστος σε σχέση με τα οφέλη για την υγεία των ασθενών, 

β) τα ελλείμματα που δημιουργούνται στα νοσοκομεία από τη διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό κόστος των εξετάσεων και την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία 

γ.) το πραγματικό κόστος σε σχέση με το ιδεατό υπό συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας και 

δ.) το κόστος σε σύγκριση με άλλες μονάδες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα παραπάνω περιπλέκονται περαιτέρω -σημειώνεται στην έρευνα- από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τον όγκο των εξετάσεων που διενεργούνται στο πλαίσιο της απογευματινής - ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: