"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Προβλέπουν διαμελισμό των Σκοπίων

Του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΚΟΚΚΟΥ

Η σύγκρουση της κυβέρνησης των Σκοπίων με τους Αλβανούς που εμμένουν στην ισότιμη αντιμετώπισή τους χτυπάει κόκκινο.

Δέκα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο που κατέληξε στην παροχή προνομίων προς τους Αλβανούς, για άλλη μια φορά στην γειτονική χώρα επικρατεί ατμόσφαιρα έντασης. Εκτιμάται ότι η καταιγίδα δεν θα αργήσει.

Στο θέμα παρενέβη και ο Περιφερειακός Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, που τοποθετούμενος σαφώς υπέρ των αλβανικών διεκδικήσεων, καταγγέλλει τον Νίκολα Γκρούεφσκι για άσκηση πολιτικής που διευρύνει το χάσμα μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, που αποτελούν τις δύο μεγάλες κοινότητες της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Μουχαμέρ Παγιάζιτι, δεν δίστασε να δηλώσει: « Οι προκλητικές πολιτικές του πρωθυπουργού έναντι του αλβανικού στοιχείου, και σε συνδυασμό με τις διαφωνίες που υπάρχουν με τους γείτονες Έλληνες και Βουλγάρους, ωθούν την χώρα σε αδιέξοδο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαμελισμό της πΓΔΜ, ένα γεγονός το οποίο θα ήταν μοιραίο για ολόκληρη την περιοχή αλλά και πέραν αυτής. Ο Γκρούεφσκι αγνοεί τις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας και δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας που είναι η ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές και όλες οι ενέργειες του συνηγορούν ότι αδιαφορεί για το μέλλον της πΓΔΜ».

Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις του γνωστού Κοσοβάρου δημοσιογράφου Βετόν Σουρόι , που έγραψε ότι η πΓΔΜ και η Βοσνία Ερζεγοβίνη μπορεί να χαθούν.

Τέλος, μια ομάδα διανοουμένων της Βουλγαρίας, έχει υποβάλει αίτηση στην UNESCO, με την οποία ζητούν να σταματήσει η πΓΔΜ, την κλοπή της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Βουλγαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ δεκαετίας, τον καιρό που στα Σκόπια διεξήχθη αιματηρός εμφύλιος, ο πρώην πρωθυπουργός Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι δεν δίστασε να προτείνει εθνοτική διαίρεση και αλλαγή συνόρων – κάτι που τότε δεν είχε αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: