"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Syria Restores Access to Facebook and YouTube (Aρση φραγής σε facebook και youtube στη Συρία)


Τη χρήση των ιστοσελίδων Facebook και YouTube επέτρεψε εκ νέου την Τετάρτη η κυβέρνηση της Συρίας, τρία χρόνια μετά την τοποθέτηση διαδικτυακής φραγής για την αντιμετώπιση του κινήματος πολιτικής αμφισβήτησης. Οργανώσεις υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων καλωσόρισαν την είδηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συριακή κυβέρνηση μπορεί να ήρε τη φραγή ώστε να παρακολουθεί πιο στενά τη δραστηριότητα αντικαθεστωτικών στις ιστοσελίδες αυτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο αξιοποίησαν το Facebook και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Ακτιβιστές στην Τυνησία χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλι. Μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, συριακές αντιπολιτευτικές οργανώσεις δημιούργησαν σελίδα στο Facebook, αλλά και εκστρατεία στο Twitter, ζητώντας από τον λαό της Συρίας να προχωρήσει σε διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα κατά του καθεστώτος Ασαντ. Η προσπάθεια, παρότι συγκέντρωσε 16.000 μέλη στο Facebook, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους δρόμους.

Παρά την απαγόρευση, πολλοί Σύροι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Facebook και άλλες απαγορευμένες ιστοσελίδες, χάρη σε διακομιστές «proxy», που παρακάμπτουν τα συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας της κυβέρνησης τα οποία αποκλείουν την πρόσβαση στη Wikipedia, την Amazon, τις ιστοσελίδες blogspot και τον ισραηλινό Τύπο, μεταξύ άλλων.

Οι δημοσιεύσεις στη σελίδα του Facebook αυτή την εβδομάδα περιείχαν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη παρακολούθηση της σελίδας από τις Αρχές, αλλά και ελπιδοφόρες δηλώσεις για την ικανότητα του Facebook να προωθήσει την αλλαγή. Την πρωτοβουλία της συριακής κυβέρνησης χαιρέτισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επεσήμανε ωστόσο ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου και στο δικαίωμα των συγκεντρώσεων παραμένουν εν ισχύι.

Η Σουζάνα Βίλα, επικεφαλής της ιστοσελίδας Movements.org, ειδικευμένη στα δημοκρατικά κινήματα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού προσπάθησε να δώσει την εντύπωση δημοκρατικής μεταρρύθμισης με μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να προλάβει διαδηλώσεις αιγυπτιακού ή τυνησιακού τύπου. «Αν και η πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες της Συρίας να οργανωθούν καλύτερα, διευκολύνει επίσης και τις Αρχές να αναγνωρίσουν τους ακτιβιστές και να καταπνίξει το κύμα αντίδρασης», λέει η κ. Βίλα, η οργάνωση της οποίας ιδρύθηκε το 2008 με αποστολή την τεχνολογική υποστήριξη ακτιβιστών.

Ο Σύρος επιχειρηματίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών Αμπντουλσαλάμ Χαϊκάλ επαίνεσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Δαμασκού, χαρακτηρίζοντάς την απόδειξη της πρόθεσης του καθεστώτος να κινητοποιήσει πολιτικά τη νεολαία. «Η ισχύς των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντική, ιδιαίτερα για την εμπλοκή των νέων στην πολιτική διαδικασία», λέει ο κ. Χαϊκάλ.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Facebook, οι χρήστες οφείλουν να χρησιμοποιούν την πραγματική τους ταυτότητα και δεν έχουν δικαίωμα να κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα ή ανώνυμους λογαριασμούς. Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων μπορεί να οδηγήσει το Facebook στο κλείσιμο λογαριασμού.

Η Ντέμπι Φροστ, εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook, λέει ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να επανεξετάσει τους όρους λειτουργίας της σε χώρες όπου ορισμένοι χρήστες ανησυχούν για την ασφάλειά τους. «Το Facebook είναι βασισμένο σε κουλτούρα χρήσης πραγματικών ονομάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες αναλαμβάνουν την ευθύνη όσων γράφουν ή δημοσιεύουν, ενώ οδηγεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος. Η χρήση ψευδώνυμου αποτελεί παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μας», λέει η κ. Φροστ, που επισημαίνει ότι η εταιρεία διαπίστωνε κάποια κίνηση στη Συρία, αν και ο αριθμός χρηστών του Facebook στη χώρα ήταν ασυνήθιστα χαμηλός για τον πληθυσμό της. Παρότι έως την Πέμπτη το Facebook δεν είχε καταγράψει αύξηση χρήσης στη Συρία, ειδικοί ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μία ή δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: