"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι Ελβετοί µε το όπλο παρά πόδα !

Σουβενίρ στο σπίτι θα εξακολουθήσουν να κρατούν τα όπλα τους µετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητείας οι Ελβετοί, καθώς η πλειοψηφία των καντονιών απέρριψε σε δηµοψήφισµα πρόταση µε την οποία επιχειρήθηκε να µπει τέρµα σε µια παράδοση που ισχύει από το 1874. 

 Το ερώτηµα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι Ελβετοί µε την ψήφο τους στις κάλπες ήταν εάν επιθυµούν να παραµείνει σε ισχύ το σηµερινό καθεστώς οπλοκατοχής. Την πρόταση είχαν διατυπώσει η Αριστερά, ειρηνιστικές και φεµινιστικές οργανώσεις. Ενα από τα βασικά επιχειρήµατα των υπερασπιστών της κατάργησης ήταν ότι η οπλοκατοχή συνδέεται µε το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών που παρατηρείται στη χώρα. 

Το επιχείρηµα δεν έπεισε πολλούς και η πρωτοβουλία «για την προστασία από τη βία των όπλων» απορρίφθηκε στα 14 από τα 26 καντόνια. Σύµφωνα µε το ελβετικό υπουργείο Αµυνας, περίπου 2 εκατ. πυροβόλα όπλα κυκλοφορούν στην Ελβετία των περίπου 7,5 εκατ., ενώ εκτιµάται ότι άλλα 240.000 δεν είναι καταγεγραµµένα. Οι Ελβετοί που απολύονται από τον στρατό παίρνουν έναντι κάποιου αντιτίµου το SG-550 που κρατούσαν στη θητεία τους και εάν είναι αξιωµατικοί κερδίζουν κι ένα αυτόµατο περίστροφο.

Στο δήμοψήφιςμα, το λόµπι υπέρ της οπλοκατοχής αναζήτησε το σύµβολό του στο πρόσωπο του Γουλιέλµου Τέλλου, του θρυλικού ήρωα που αρνήθηκε να προσκυνήσει ένα καπέλο διεκδικώντας το δικαίωµά του µε το τόξο και το βέλος του. 

«Στην Ελβετία κάθε πολίτης είναι και στρατιώτης», εξηγούσε την προηγουµένη του δηµοψηφίσµατος στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο Ντάνιελ Μόκλι, αναλυτής ινστιτούτου ερευνών για την ασφάλεια στη Ζυρίχη. «Το διακύβευµα εδώ δεν είναι η προσωπική ασφάλεια όπως στις Ηνωµένες Πολιτείες, αλλά η ασφάλεια του έθνους», πρόσθετε.

Ο υπουργος αμυνας Ουέλι Μάουερ υποστήριξε σε πολιτική εκποµπή της τηλεόρασης ότι το ελβετικό κράτος «ζητάει από τον καθένα να είναι έτοιµος να θυσιαστεί για την ελευθερία». Για τον Μάουερ είναι θέµα εµπιστοσύνης: «Εάν πάψει το κράτος να εµπιστεύεται τους πολίτες του, είναι το τέλος».

TA NEA

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Στην ΟΥΔΕΤΕΡΗ Ελβετία με τους ανύπαρκτους εχθρούς "κάθε πολίτης είναι και στρατιώτης"

Για την Ελλάδα των φυγόστρατων αρχιλουφαδόρων (με πρώτους τους πολιτικούς της κόπρους) που την απειλούν Θεοί και Δαίμονες, τι θα μπορούσαμε να πουμε?

Α ρε Καρντάση Ταγίπ όλα για την πάρτη σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: