"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΑΝΤΑΦΙ: Εχει χορηγήσει άτοκα δάνεια 2 δισ. δολαρίων σε 40 χώρες

Η Λιβύη έχει χορηγήσει δάνεια (τα περισσότερα εκ των οποίων είναι άτοκα!), συνολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων σε 40 χώρες, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει τις διπλωματικές φιλοδοξίες της χώρας του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και τις προσπάθειές της να καλύψει τα χρέη της.

Η δανειοδότηση ξένων χωρών αντανακλά την πρόθεση της Λιβύης να πάει κόντρα στην Ουάσιγκτον, δανείζοντας σε εχθρούς της όπως η Νικαράγουα, η Κούβα και η πρώην Γιουγκοσλαβία. «Ηταν μία περίοδος όπου ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι αναζητούσε οτιδήποτε θα μπορούσε να ανακατέψει την τράπουλα», υποστηρίζει ο Ντίλακ Βαντεβάλε, Λίβυος ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ στις ΗΠΑ.

Το έγγραφο, που έχει στην κατοχή του το λιβυκό ΥΠΕΞ και δεν διευκρινίζει την ημερομηνία χορήγησης των δανείων και παρουσιάστηκε στο Λαϊκό Κογκρέσο της Τρίπολης, υποστηρίζει ότι η Λιβύη παραχώρησε δάνεια σε περίπου 40 χώρες, συνολικού ύψους 2,1 δισ. δολαρίων. Εως το τέλος του 2009 στο ταμείο της χώρας του Καντάφι επιστράφηκαν 1,3 δισ. δολάρια αφήνοντας υπόλοιπο χρέους μαζί με τόκους, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.

Ο μεγαλύτερος δανειολήπτης, τονίζεται στο έγγραφο, είναι το γειτονικό Σουδάν με υπόλοιπο χρέους ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. «Θέλουμε να διαγράψουμε όλα τα χρέη του Σουδάν γιατί πιστεύουμε ότι και οι δύο κυβερνήσεις, δηλαδή η κυβέρνηση του Σουδάν αλλά και η μελλοντική κυβέρνηση του Β. Σουδάν, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια στο εγγύς μέλλον», υποστηρίζει ο Λίβυος υφυπουργός Οικονομικών, Μάριαλ Εϊβουρ, στο Ρόιτερ.

Αλλοι μεγάλοι οφειλέτες είναι η Αιθιοπία (ύψος δανείου 249 εκατ. δολάρια) και η Μοζαμβίκη (211 εκατ. δολάρια). Τα περισσότερα δάνεια είναι άτοκα, κυρίως αυτά που χορηγήθηκαν σε αφρικανικές και αραβικές χώρες, επισημαίνεται στο έγγραφο.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: