«Φουσκωμένα» τα αποθέματα πετρελαίου στη Σ. Αραβία
Τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι «παραφουσκωμένα» σχεδόν κατά 40% για να έλξουν διεθνείς επενδύσεις, ενώ η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα φθάσει στο απόγειό της το 2012-2017. Αυτές και άλλες εκτιμήσεις, αντίθετες προς τις κυρίαρχες απόψεις της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco, διετύπωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας, δρ Σαντάντ αλ Χουσεϊνί, σε εμπιστευτικές συζητήσεις με Αμερικανούς διπλωμάτες.
Επειδή οι συζητήσεις, που αποκαλύφθηκαν από την ιστοσελίδα WikiLeaks, έγιναν το 2007, μπορεί να ελεγχθεί ώς ενός σημείου η ακρίβεια των προβλέψεων. Ο Χουσεϊνί, που είχε διατελέσει επί 12 χρόνια αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την άντληση της Saudi Aramco, είπε το 2007 ότι ο στόχος των 12,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που είχε θέσει η Σ. Αραβία για το 2009, δεν επρόκειτο να επιτευχθεί. Πράγματι, η Σαουδική Αραβία δεν έφθασε ούτε τα 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ενώ σήμερα η παραγωγή της κυμαίνεται στα 8,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Σύμφωνα με τον Αλ Χουσεϊνί, «η ουσία του ζητήματος είναι διπλή. Τα σαουδαραβικά αποθέματα δεν είναι τόσο πλούσια όσο συχνά παρουσιάζονται και οι χρόνοι για την άντληση δεν είναι τόσο απεριόριστοι όσο τους παρουσιάζουν η Aramco και οι αισιόδοξοι».
Το τηλεγράφημα αναφέρει τις εκτιμήσεις του διαδόχου του Αλ Χουσεϊνί στη θέση του επικεφαλής άντλησης, σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα της Aramco είναι 716 δισ. βαρέλια, εκ των οποίων 51% αντλήσιμα, και ότι σε 20 χρόνια τα σαουδαραβικά αποθέματα θα έχουν φθάσει τα 900 δισ. βαρέλια. Ο Αλ Χουσεϊνί διαφωνεί, θεωρώντας ότι τα αποθέματα της Aramco έχουν υπερεκτιμηθεί κατά 300 δισ. βαρέλια.
Εν τω μεταξύ, μέρος του πετρελαϊκού ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στη δυτική Αφρική, η οποία αυξάνει την παραγωγή της. Ομως η «κατάρα του πετρελαίου» δεν αφήνει τις δυτικοαφρικανικές χώρες να επωφεληθούν από τα πλούτη του υπεδάφους. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, την τελευταία διετία «έκαναν «φτερά» προς άγνωστη κατεύθυνση 22 δισ. δολάρια από το ταμείο πετρελαϊκών εσόδων της Νιγηρίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΝΕΡΓΕΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΟΣΜΟΣ,
Σ. ΑΡΑΒΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου