"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΝΔΙΑ: H νέα αναδυόμενη υπερδύναμη

Της Ντίας Ζάβρα

Είναι η πολυπληθέστερη δημοκρατία στον κόσμο (με 1,2 δισεκατομμύρια πολίτες). Είναι η πατρίδα των Μαχάτμα Γκάντι και Γιαβαχαρλάλ Νεχρού. Εχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον Ασία. Και πλέον συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες ανά την υφήλιο. Η Ινδία αναδύεται σε υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Ή μήπως έχει ήδη αναδυθεί, όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νέο Δελχί; Εκεί όπου σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλον οι επιφανέστεροι των ηγετών, διεκδικώντας μερίδιο από τα 300 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια που σχεδιάζει να επενδύσει η χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ακολουθώντας το νέο... δρόμο του μεταξιού, αναζητώντας (ιδίως στην περίπτωση των ΗΠΑ) το ασιατικό αντίβαρο στην Κίνα.

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα τον προηγούμενο μήνα στην Ινδία ήταν κάτι παραπάνω από συμβολική... Δεν απέδωσε μόνο συμφωνίες ύψους 10 δισ. δολαρίων, ούτε απλά επιβεβαίωσε τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Τοποθέτησε την Ινδία στο πάνθεον των αναδυόμενων υπερδυνάμεων -και διαμήνυσε στο Πεκίνο ότι δεν είναι ο μόνος ισχυρός παίκτης στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ασίας.

Όπως ακριβώς συνέβη όταν στο Νέο Δελχί μετέβη ο Ντέιβιντ Κάμερον, ακολουθούμενος από πανστρατιά επιχειρηματιών και οικονομικών συμβούλων, όπως ακριβώς συνέβη όταν ο Νικολά Σαρκοζί επισκέφτηκε (μετά της συζύγου του) την Ινδία, συνάπτοντας επιχειρηματικές συμφωνίες 20 δισ. δολαρίων.

Και η επίσκεψη του Γουέν Ζιαμπάο στη χώρα αυτή την εβδομάδα (η πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού τα τελευταία τέσσερα χρόνια) έρχεται να επιβεβαιώσει αυτήν ακριβώς την ισχυρή θέση της Ινδίας. «Εχε τους φίλους σου κοντά μα πιο κοντά τους εχθρούς σου», λέει μια λαϊκή ρήση. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Ζιαμπάο, ο οποίος εξαπέλυσε... επίθεση φιλίας και συνεργασίας στην Ινδία και στην πρώτη μόνο μέρα της επίσκεψής του έκλεισε εμπορικές συμφωνίες 16 δισ. δολαρίων. Πόσο μάλλον όταν ο... εχθρός σου διαθέτει μία ραγδαία διογκούμενη οικονομία 1,3 τρισ. δολαρίων, μία δεδηλωμένη πυρηνική δύναμη, μία περιφερειακή υπερδύναμη.

Τα στοιχεία, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους... Το ΑΕΠ της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 8,5% -και αυτή είναι μόνο η αρχή... Η Morgan Stanley προβλέπει ότι έως το 2015 η ανάπτυξη της Ινδίας θα ξεπεράσει εκείνη της Κίνας, η Goldman Sachs εκτιμά ότι από το 2007 έως το 2020, το κατά κεφαλήν ινδικό ΑΕΠ θα τετραπλασιαστεί και έως το 2050 θα ξεπεράσει αυτό των ΗΠΑ.

Δύναμη
Η Ινδία είναι μέλος του ΟΗΕ, του Κινήματος των Αδεσμεύτων του ΠΟΕ. Είναι η έκτη de facto πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Εχει τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό. Εχει το δεύτερο μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό στον κόσμο (467 εκατ.). Εχει το μεγαλύτερο ταχυδρομικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γάλακτος και τσαγιού στον κόσμο. Και, βέβαια, έχει το Μπόλιγουντ -την κινηματογραφική βιομηχανία της Βομβάης που συναγωνίζεται στα ίσια το Χόλιγουντ και που δείχνει πως η Ινδία είναι, τελικά..., της μόδας. Τουλάχιστον εκτός συνόρων...

Διότι όταν το Air Force One απογειώνεται, όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός αποχωρεί, η Ινδία μένει αντιμέτωπη με τα εσωτερικά προβλήματα που δεν έχουν επιλύσει ούτε οι έπαινοι των ξένων ηγετών, ούτε ο κινηματογράφος, ούτε καν οι αστραπιαίοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης... Στην αναδυόμενη οικονομική υπερδύναμη, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (1,25 δολ. ημερησίως) μειώθηκε μεν από το 60% το 1981 στο 42% το 2005, παραμένει, όμως, σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Διότι τα μισά παιδιά είναι λιποβαρή, ενώ το 46% των παιδιών κάτω των τριών ετών υποσιτίζονται.

Στην πολυπληθέστερη δημοκρατία του πλανήτη, η βουλή παραμένει παραλυμένη για περισσότερο από ένα μήνα. Στον απόηχο ενός σκανδάλου διαφθοράς (ξεπουλήματος αδειών κινητής τηλεφωνίας), στο οποίο εμπλεκόταν ο τότε υπουργός Τηλεπικοινωνιών, το οποίο φέρεται να έχει κοστίσει στην Ινδία περί τα 39 δισ. δολάρια και το οποίο απειλεί να συμπαρασύρει ακόμα και τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινχ.

Τίποτα από αυτά, ωστόσο, δεν μοιάζει αρκετό να ανακόψει την καλπάζουσα πορεία της Ινδίας... Οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν και το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στη νότια Ασία...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: