"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πανεπιστήμια, εργασία και ανισότητα

The New York Times

Αναζητώντας μια δέσμη φωτός στο σκοτάδι της ανεργίας και των ποσοστών ανέργων που ανεβαίνουν, οι σχολιαστές και οι πολιτικοί συχνά σημειώνουν ότι τα ποσοστά είναι χαμηλότερα για τους απόφοιτους κολεγίων και πανεπιστημίων. [...] 

Προφανώς και είναι καλύτερο για κάποιον να έχει πάει στο πανεπιστήμιο από το να μην έχει πάει καθόλου και συνήθως η πανεπιστημιακή μόρφωση σχετίζεται και με υψηλότερες αμοιβές στον επαγγελματικό χώρο.

Ομως στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας και μείωσης του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η απάντηση «περισσότερη πανεπιστημιακή μόρφωση» δεν είναι αρκετή. [...]  

Το πανεπιστήμιο είναι η οδός προς επαγγέλματα με υψηλότερες απολαβές. Ομως χωρίς συντονισμένες προσπάθειες ανάπτυξης νέων βιομηχανιών, η αποδυναμωμένη οικονομία θα πιεστεί ακόμη περισσότερο για να δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις ώστε να απορροφηθούν οι απόφοιτοι. Για να παταχθούν οι κοινωνικές ανισότητες, δεν αρκεί μόνο να οδηγηθεί μεγαλύτερο ποσοστό νέων στα πανεπιστήμια, ούτε και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας [...] Απαιτείται παράλληλα η εφαρμογή και η ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων και της πολιτικής που προωθεί την ευμάρεια και τις ευκαιρίες για το κοινωνικό σύνολο. [...] Τα πανεπιστήμια δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά σίγουρα απαιτούνται τα καλύτερα και τα εξυπνότερα μυαλά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: