Μία κενή καρέκλα
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Στην άδεια καρέκλα με φόντο το γελαστό πορτρέτο του Λιου Σιαομπό απόθεσε προχθες συμβολικά το δίπλωμα και το μετάλλιο που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ ο Νορβηγός πρόεδρος της επιτροπής, Θόρνμπερν Γιάγκλαντ.
Η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν διάβασε τα τελευταία λόγια του τιμηθέντος Κινέζου διανοουμένου πριν καταδικαστεί σε 11ετή φυλάκιση για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος: «Δεν έχω ούτε εχθρούς, ούτε μίσος» έγραψε τα Χριστούγεννα του 2009 ο 54χρονος αντιφρονών.
Την ώρα που στο Οσλο ξεκινούσε η τελετή, απόντος του Λιου, της συζύγου και φίλων του, η Κίνα μπλοκάριζε τη μετάδοση του BBC και του CNN, αλλά και τις λέξεις «Οσλο» και «κενή καρέκλα» στο Διαδίκτυο. Εξέδιδε επίσης νέα ανακοίνωση, στην οποία η απονομή του Νόμπελ αποκαλούνταν «πολιτική φάρσα» και «προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά» της χώρας. Στο... πλευρό της, είχε έξω από το δημαρχείο του Οσλο καμιά πενηνταριά Κινέζους της Νορβηγίας, που φώναζαν συνθήματα όπως «το Νόμπελ στην Κίνα» και χαρακτήριζαν τον Λιου εγκληματία.
Στο διαμέρισμα του Πεκίνου όπου κρατείται ο νομπελίστας τα ήδη δρακόντεια μέτρα εντάθηκαν και δεκάδες δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν το σημείο, που είχε περικυκλωθεί από ένστολους αστυνομικούς.
Δεύτερη, μετά τον Χίτλερ
Στο Οσλο, η δεύτερη απομονή στην Ιστορία δίχως αντιπροσώπευση του τιμηθέντος (η πρώτη ήταν το 1936, όταν ο Χίτλερ δεν επέτρεψε στον ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτζκι να παραστεί) έγινε σε συγκινητική ατμόσφαιρα. «Ο Λιου δεν έκανε τίποτα κακό. Θα πρέπει να απελευθερωθεί», είπε ο Γιάγκλαντ, κάτι που και ο Μπαράκ Ομπάμα από την Ουάσιγκτον ζήτησε να γίνει «το συντομότερο δυνατό». Ανάλογη έκκληση έκανε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.
Το απόγευμα προχθες επρόκειτο να απονεμηθούν στη Στοκχόλμη τα άλλα βραβεία Νόμπελ 2010 -ιατρικής, φυσικής, χημείας, οικονομίας και το λογοτεχνίας στον Μάριο Βάργκας Λιόσα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΚΙΝΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου