"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


H μυστική φυλακή της CIA στο Κοσσυφοπέδιο

Toυ Αποστολη Φωτιαδη

Ανάμεσα στα έγγραφα που δημοσιεύονται εδώ και μέρες από το WikiLeaks υπάρχει και ένα που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι για χρόνια τα δυτικά Βαλκάνια αποτέλεσαν ορμητήριο του προγράμματος απαγωγών και παράτυπων κρατήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το έγγραφο περιγράφει συνομιλία μεταξύ του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις και του Αμερικανού πρεσβευτή στη Γαλλία.

Σύμφωνα με αυτό, ο Terry Davis απείλησε να προσφύγει στα μέσα ενημέρωσης μετά την επαναλαμβανόμενη άρνηση των Συμμαχικών Δυνάμεων του NATO να συνδράμουν σε έρευνα σχετικά με τη χρήση της νατοϊκής-αμερικανικής βάσης Bondsteel στο Κόσοβο ως μυστική φυλακή για κρατούμενους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από το 2001 διατηρούν ένα σκιώδες δίκτυο απαγωγών και κράτησης υπόπτων. Υπολογίζεται ότι πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα απαγωγής, πολλοί από τους οποίους θεωρείται ότι έχουν βασανιστεί εν γνώσει κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες για θέματα τρομοκρατίας.

Μετά την εκλογή του ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε τον παροπλισμό του δικτύου, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη η ακριβής δράση του.

Το έγγραφο που φέρει ημερομηνία «Δεκέμβριος του 2005» γράφει ότι η συμμαχία δεν ανταποκρίθηκε σε εφτά αιτήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τις έρευνες, με αποτέλεσμα ο Ντέιβις άτυπα να προειδοποιήσει τον πρέσβη στη Γαλλία ότι θα εκθέσει το πρόβλημα δημόσια.

Τον Νοέμβριο του 2006, ο Αλβαρο Γκιλ Ρόμπες, ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε αναφέρει το στρατόπεδο Bondsteel ως μικρό Γκουαντάναμο, όπου άνθρωποι κρατούνται χωρίς πρόσβαση σε νομική υποστήριξη, έπειτα από επίσκεψή του στην περιοχή. Δεν είχε ωστόσο αναφέρει την υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ Συμβουλίου της Ευρώπης και ΝΑΤΟ. Την ίδια περίοδο η χρήση του στρατοπέδου ως κέντρο κράτησης αναφέρεται και σε έγγραφα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Στερν, αξιωματικοί των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν παραστεί σε ανακρίσεις και στη βάση Eagle που βρίσκεται έξω από την πόλη Τούζλα στη Βοσνία. Η αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιεύτηκε τελικά τον Ιούνιο του 2006 με τίτλο «Υποψία για μυστικές κρατήσεις και παράτυπες διακρατικές μεταφορές κρατουμένων με συμμετοχή κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης» όπου το Κόσοβο περιγραφόταν συνοπτικά ως «μαύρη τρύπα όσον αφορά τις έρευνες του Συμβουλίου».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: