"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


H "ιστορική πρόβλεψη" της ημέρας...

Η αποτυχημένη πρόβλεψη των κατοίκων μιας ολόκληρης Σοβιετικής πόλης για "κομμουνιστικό μέλλον"

ΜΟΣΧΑ Ενα μάλλον ανιστόρητο και ατυχές μήνυμα στους «συντρόφους της ιδανικής κομμουνιστικής κοινωνίας του 2010» περίμενε τους κατοίκους της πόλης Γιαροσλάβ στη Ρωσία. Το 1960 οι τότε κάτοικοι έγραψαν μια επιστολή προς τους απογόνους τους, την έκλεισαν σε μια «κάψουλα» και ζήτησαν «να ανοιχτεί έπειτα από 50 χρόνια», δηλαδή το 2010, χιλιοστή επέτειο από την ίδρυση της πόλης. Πράγματι, η κάψουλα (με τη μορφή μεταλλικού αντιγράφου του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης) ανοίχτηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Διαστημικής Εβδομάδας.

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στο μουσείο «Cosmos» της πόλης και διάβασαν πώς οι σοβιετικοί πρόγονοί τους «έβλεπαν» το μέλλον
« Προς τους απογόνους μας της κομμουνιστικής Ρωσίας» ξεκινούσε η επιστολή. Οι αποστολείς εκφράζουν τον θαυμασμό και τη «ζήλια» τους που έπειτα από 50 χρόνια, όπως αναφέρουν, οι συμπατριώτες τους «ζουν πλέον σε μια ελεύθερη κομμουνιστική κοινωνία, όπου ο καθένας είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός, σε μια κοινωνία όπου δεν υπάρχουν χρήματα και καταστήματα». Και τονίζουν: «Από τη μακρινή αλλά όμορφη εποχή του έτους 1960στέλνουμε χαιρετισμό σ΄ εσάς, στους ευτυχισμένος κάτοικους της Κομμουνιστικής Γης. Οταν την ημέρα της χιλιετούς επετείου της ένδοξης πόλης μας, του Γιαροσλάβλ, εσείς και τα παιδιά,τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας,θα συγκεντρωθείτε για να γιορτάσετε αυτή τη μεγάλη ημέρα, θυμηθείτε εμάς, που ζήσαμε την εποχή της οικοδόμησης μιας κομμουνιστικής κοινωνίας και αγωνιστήκαμε για τον θρίαμβό της».

Πολλοί από όσους παρέστησαν στην εφετινή εκδήλωση παραδέχτηκαν πως αισθάνθηκαν ξαφνιασμένοι, αλλά αρκετοί δήλωσαν και ενθουσιασμένοι. «Δεν μπορεί κάποιος να ακούσει,χωρίς ενθουσιασμό,αυτά τα αισιόδοξα και όμορφα λόγια» δήλωσε ένας κάτοικος.

Oι κάτοικοι του 1960 επεφύλασσαν και μια προτροπή για τους απογόνους τους. « Να μεταφέρετε κι εσείς τη δάδα της ευτυχίας. Αποφασίστε και στείλτε μια επιστολή στο μέλλον, στη γενιά που θα κατοικήσει στην πόλη, έπειτα από 50 χρόνια»γράφουν χαρακτηριστικά.  
Πράγματι, οι συμμετέχοντες στην τελετή συνέταξαν και υπέγραψαν μια επιστολή με αποδέκτες τους κατοίκους της πόλης το 2060.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: