"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οινόπνευμα σε τιμή... ουίσκι

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Είδος πολυτελείας καθιστούν το απλό οινόπνευμα οι συνεχείς ανατιμήσεις. Μία φιάλη 200 γραμμαρίων κοστίζει πάνω από 14 ευρώ, όταν η τιμή του πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 6,5 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο, έχει ανατιμηθεί τέσσερις φορές και έχει υπαχθεί στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών και των τσιγάρων! Η διαφορά του με τα προϊόντα αυτά, όμως, είναι τεράστια, καθώς το οινόπνευμα χρησιμοποιείται από ανθρώπους -συχνά ηλικιωμένους- με προβλήματα υγείας και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Με απλά λόγια, η τιμή του είναι ίση με το μεροκάματο ενός χαμηλοσυνταξιούχου ή λίγο μικρότερη απ’ όσο κοστίζει ένα μπουκάλι επώνυμο ουίσκι.

«Δυστυχώς, η τιμή του οινοπνεύματος ακολουθεί εκείνη των ποτών» σημειώνει  το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κιοσές: «Τα 200 γραμμάρια του οινοπνεύματος 95 βαθμών αξίζουν όσο ένα ακριβό ποτό»!

Για καταιγισμό ανατιμήσεων κάνει λόγο ο κ. Αντώνης Βοληνάκης, διευθυντής πωλήσεων εταιρείας που εμπορεύεται οινόπνευμα: «Από πέρυσι, η λιανική του τιμή έχει αυξηθεί κατά 140%, εξαιτίας του ειδικού φόρου κατανάλωσης». Σύμφωνα με τον κ. Βοληνάκη, η τιμή του «καθαρού» οινοπνεύματος αυξήθηκε κατά 20% τον Απρίλιο του 2009. Ακολούθησε νέα ανατίμηση τον Ιανουάριο του 2010 (20%), τον περασμένο Μάρτιο (20%) και τέλος Απριλίου (30%), ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί εκ νέου.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης (σε ποσότητες) της τάξης του 40% έως 50%. Το οινόπνευμα -σημειώνει- είναι ως προϊόν μία ιδιαίτερη περίπτωση. Παλαιότερα ήταν διατιμημένο, όπως τα φάρμακα. Η πανδημία της νέας γρίπης είχε οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης, η οποία, όμως φαίνεται να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τον κ. Βοληνάκη, «στην αγορά διατίθεται και οινόπνευμα χαμηλότερης καθαρότητας (70 βαθμών, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει την ίδια δράση με το «καθαρό». Η τιμή του είναι 2 έως 2,5 ευρώ τα 200 γραμμάρια, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για οινόπνευμα, αλλά για αλκοολούχο λοσιόν».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: