"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αμερικανοί Ινδιάνοι σε Τούρκους επενδυτές

Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις προσφέρουν -μεταξύ άλλων- σε τουρκικές εταιρείες οι ηγεσίες των Αμερικανών ιθαγενών, των ινδιάνικων φυλών δηλαδή, που ταξίδεψαν μέχρι την Τουρκία για να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας.

Πολυμελής ομάδα που εκπροσωπεί 17 φυλές από δέκα αμερικανικές Πολιτείες, έχει σειρά επαφών σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν την οικονομία και το εμπόριό τους σε τουρκικές επιχειρήσεις αλλά και να ενισχύσουν γενικώς τις διμερείς σχέσεις. 

Οι ινδιάνικες φυλές έχουν στα εδάφη τους ειδικό καθεστώς και δύνανται να κάνουν απευθείας συμφωνίες. Εχουν ήδη κάνει επαφές με κινεζικές, ισπανικές και αυστραλιανές εταιρείες, αλλά η αποστολή στην Τουρκία ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Το ταξίδι τους οργάνωσε η Τουρκική Συμμαχία για την Αμερική, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρός της, Λίνκολν ΜακΚέρντι, εξήγησε ότι οι Αμερικανοί ιθαγενείς στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον έξω κόσμο και διαθέτουν χρήσιμα εργαλεία, όπως τα φορολογικά κίνητρα. Είπε μάλιστα ότι σημειώνεται πρόοδος σε συνομιλίες με τουρκικές εταιρείες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της εξόρυξης μεταλλευμάτων, περιλαμβανομένου του χαλκού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: