"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η φαντασία στην εξουσία

Γράφει η Ρίκα Βαγιάνη

Είστε κυβέρνηση μεσογειακής, ημι-χρεοκοπημένης χώρας; Αναζητείτε πυρετωδώς νέους πόρους για να καλύψετε τα ελλείμματά σας; Μην ψάχνετε αλλού! Σκεφτείτε έξω από τις παραδοσιακές πρακτικές! Η στήλη μπορεί να σας βοηθήσει με τις εξής προτάσεις νέας, επαναστατικής φορολογίας:

Φόρος χειμωνιάτικης λιακάδας: Εκτακτη εισφορά σε κάθε Ελληνα για κάθε μέρα ασυνήθιστης χειμερινής ηλιοφάνειας.

Φόρος της ανοιχτής παλάμης: Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης η εκδήλωση διαφωνιών προς τις αρχές με το «παράσημο της ανοιχτής παλάμης» είναι δωρεάν. Σε περίπτωση όμως που κάποιος επιθυμεί να εντείνει τη διαμαρτυρία του χρησιμοποιώντας και τις δύο παλάμες, τότε η χειρονομία φορολογείται με αύξηση συντελεστή, που υπολογίζεται σε πέντε ευρώ η μούντζα.

Φόρος παρακολούθησης δημοσίων θεαμάτων: Το Κανάλι της Βουλής μετατρέπεται σε συνδρομητικό, με μηνιαίο κόστος για κάθε νοικοκυριό διακόσια ευρώ. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.

Φόρος καπνού: Κάθε φορά που θα αποσύρεται ένα αντικαπνιστικό νομοσχέδιο για να αντικατασταθεί με ένα άλλο, οι Ελληνες θα καταβάλλουν τριάντα τοις εκατό επιπλέον της αξίας σε κάθε πακέτο τσιγάρων που θα αγοράζουν. Να τους βγει και ξινή η πλακίτσα.

Φόρος γέλιου: Προς το παρόν δεν προβλέπεται, αλλά επιφυλασσόμεθα εντός του έτους για τη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει ενδεχόμενη επιβολή γελιοφορολογίας.

Φόρος κλαυσίγελου: Πέντε ευρώ το κεφάλι. Δέκα ευρώ, όταν ο κλαυσίγελος αποτελείται από περισσότερο κλαυθμό, παρά γέλωτα.

Φόρος Απροσδόκητης Παροχής Υπηρεσιών (πέραν του γνωστού ΦΠΑ): Κάθε φορά που ένας Ελληνας πολίτης θα εξυπηρετείται απρόσκοπτα από το Δημόσιο, θα καταβάλλει σε δημόσιο ταμείο ειδικό τέλος, που θα ισούται με το ογδόντα τοις εκατό της αξίας που κανονικά θα κατέβαλλε σε χαμένες εργατοώρες, δωροδοκίες και άσκοπες μετακινήσεις.

Φόρος Θυμαρακίων: Κάθε φορά που ένας πολίτης θα τινάζει αιφνιδίως τα πέταλα, οι άμεσοι κληρονόμοι του θα φορολογούνται εκτάκτως. Το μέτρο έχει και χαρακτήρα πειθαρχικό, για να αποθαρρύνονται οι επίδοξοι δραπέτες.

Η συνέχεια στο opengov (ή στο Δαφνί), ανάλογα πού θα μας πάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: