"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ισραήλ: Υπουργός ζητά το τουριστικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας

Τουριστικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας ζητάει από τους πολίτες ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Στας Μιζέζνικοφ, σε μια κίνηση που δεν μπορεί παρά να συμβάλει στη συντήρηση των διμερών εντάσεων.

Θέτοντας ζήτημα «εθνικής τιμής», ο κ. Μιζέζνικοφ δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι, αν και δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των δύο λαών, «η Τουρκία πρέπει να μποϊκοταριστεί πλήρως ως τουριστικός προορισμός» και ότι «όσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί πολίτες δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με την Τουρκία».

Την έντονη αυτή αντίδραση του Μιζέζνικοφ πυροδότησαν ρεπορτάζ ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ «στρατηγική απειλή» για τα τουρκικά συμφέροντα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα έχει βγάλει από τη λίστα των απειλητικών γι' αυτήν δυνάμεων το Ιράν και τη Συρία, εγείροντας έτσι νέα ερωτήματα για την κατεύθυνση στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί ως περιφερειακή δύναμη.

Ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, χαρακτήρισε τα ισραηλινά ρεπορτάζ «απλές εικασίες», αρνούμενος παράλληλα ν' αποκαλύψει οτιδήποτε για το περιεχόμενο της εμπιστευτικής έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Κι ενώ ούτε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ούτε το ισραηλινό ΥΠΕΞ έκαναν οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ήταν αρκετές για να προκαλέσουν την οργή του Μιζέζνικοφ, ο οποίος είναι πολιτικός σύμμαχος του σκληροπυρηνικού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν και γνωστός για τις ωμές δηλώσεις του.

Δεδομένου του ήδη αρνητικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις, ιδίως μετά την ισραηλινή επίθεση στο Στολίσκο της Ελευθερίας με προορισμό τη Γάζα το Μάιο, αλλά και της έκτοτε δραματικής μείωσης του ισραηλινού τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία, τα σχόλια του Μιζέζνικοφ αποτελούν άλλη μία αφορμή για να συνεχιστεί η αντιπαράθεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: