Αχμαντινετζάντ: Οι κυρώσεις μοιάζουν με τις ενοχλητικές μύγες
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού των σχέσεών του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ακόμα και την αποχώρησή του από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ), εξετάζει το Ιράν ως πρώτη αντίδραση για τις σε βάρος του νέες κυρώσεις για τις οποίες ΗΠΑ και Ισραήλ επιχαίρουν και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιφυλάσσεται για επιβολή επιπλέον δικών της.
Ωστόσο, η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι ο κύκλος των κυρώσεων που ενέκρινε προχθές και με τη δική της ψήφο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της Τεχεράνης δεν ακυρώνουν την πρόθεσή της να εκτελέσει το πρόγραμμα προμήθειας από το Ιράν ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων S-300: Διαψεύδει έτσι την αρχική εκδοχή για πάγωμα της πώλησης των πυραύλων (πάγια επιθυμία των Αμερικανών και Ισραηλινών) που είχε μεταδώσει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Τηρουμένων των αναλογιών, και το Ισλαμαμπάντ, διά του υπουργού Εξωτερικών Αμπντούλ Μπασίτ, έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το έργο, κόστους 7,6 δισ. δολαρίων (6,31 δισ. ευρώ) για τη μεταφορά μέσω αγωγού ιρανικού φυσικού αερίου στο Πακιστάν, προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2015: οι κυρώσεις δεν αγγίζουν τη ραχοκοκαλιά της ιρανικής οικονομίας, τον τομέα των πετρελαιοειδών.
Την οργή και την περιφρόνηση με την οποία αντιμετώπισαν ιρανικά επίσημα χείλη την απόφαση, συνόψισε χθεσινή δήλωση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Τατζικιστάν, ο Ιρανός πρόεδρος συνέκρινε την αξία των κυρώσεων με αυτήν που διαθέτουν οι «ενοχλητικές μύγες» και τα «χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα».
Στην Τεχεράνη, ο Αλαεντίν Μπορουτζερντί, επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων του Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε συνεδρίαση την Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα κληθούν να «ξεκινήσουν την αναθεώρηση των σχέσεων του Ιράν με την ΙΑΕΑ. Δεν αποκλείεται να επιβληθούν περιορισμοί στην πρόσβαση των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. «Οι κυρώσεις έχουν συνέπειες και η ιρανική κυβέρνηση θα υποστεί κάποιες από αυτές», ήταν η εκπεφρασμένη άποψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς υποστήριξε ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για επιβολή επιπρόσθετων μέτρων σε βάρος της Τεχεράνης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της: Το θέμα έχει ήδη τεθεί -με βρετανική και γαλλική πρωτοβουλία- προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα. Αντίθετα, στο Λίβανο η Χεζμπολάχ και στη Συρία το πολιτικό γραφείο της Χαμάς καταδίκασαν έντονα την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως «άδικη», ξαναθέτοντας το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ.
(Πηγές: Associated Press, Reuters, ΑΠΕ, BBC)
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΙΡΑΝ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου