Νέο όπλο κατά παιδόφιλων
Απο τον ΤΑΚΗ ΤΕΡΖΗ
Eνα νέο «όπλο» στον πόλεμο κατά των διακινητών υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου έχει στα χέρια της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για ειδικό λογισμικό που εντοπίζει και παράλληλα ταυτοποιεί σε πραγματικό χρόνο (real time) τα ηλεκτρονικά ίχνη όλων των χρηστών του Διαδικτύου που διακινούν τέτοιο υλικό.
Μ’ άλλα λόγια τα ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» του χρήστη του Διαδικτύου που διακινεί πορνογραφικό υλικό με ανηλίκους καταγράφονται αυτομάτως, την ώρα που βρίσκεται πάνω στον υπολογιστή του, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός και η σύλληψή του να αποτελεί πλέον θέμα ωρών.
Στη χρήση του νέου λογισμικού made in USA, εκπαιδεύτηκαν 18 αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής και Θεσσαλονίκης και σύντομα θα το χρησιμοποιούν ως εργαλείο για την καταγραφή ηλεκτρονικών ιχνών παιδόφιλων. Η εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών έγινε στην Αθήνα από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Στους αστυνομικούς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια απονεμήθηκαν ειδικές πιστοποιήσεις από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρη Τασούλα, και αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Λευτέρη Οικονόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το νέο «όπλο» κατά των παιδόφιλων χρηστών του Ιντερνετ στηρίζεται στο γεγονός ότι κάθε φωτογραφία ή βίντεο εμπεριέχει ένα μοναδικό κωδικό αριθμό.
Ο αόρατος αυτός αριθμός εντοπίζεται ύστερα από ειδική ανάλυση και αποτελεί την «ταυτότητα» του φωτογραφικού ή βιντεοσκοπημένου υλικού. Το λογισμικό στη χρήση του οποίου εκπαιδεύτηκαν οι Ελληνες αξιωματικοί στηρίζεται σε μια «δεξαμενή» με «βρώμικους» αριθμούς που αντιστοιχούν σε φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό παιδικής πορνογραφίας που διακινείται στο Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από κει και πέρα ο εντοπισμός των ηλεκτρονικών ιχνών που σχετίζονται με «βρώμικους» αριθμούς γίνεται αυτομάτως.
Η διαδικασία για τον εντοπισμό του χρήστη του οποίου έχουν καταγραφεί τα ηλεκτρονικά ίχνη, στη διάρκεια διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, είναι πλέον απλή. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζητάει άρση απορρήτου από τον εισαγγελέα και μόλις αυτή χορηγηθεί, λαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση του χρήστη από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ. Η συνέχεια δίδεται στις δικαστικές αίθουσες. Ιδιο λογισμικό σαν κι αυτό στο οποίο εκπαιδεύτηκαν οι Ελληνες αστυνομικοί διαθέτουν οι αστυνομίες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Μ. Βρετανίας κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το πρόγραμμα εντοπισμού διακινητών υλικού παιδικής πορνογραφίας, θα το παρουσιάσουν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν αν προσβάλλει ή όχι τα προσωπικά δεδομένα.
Στη συνέχεια και εφόσον δοθεί το πράσινο φως θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Ενα ΜΠΡΑΒΟ στην Ελληνική Αστυνομία για την κίνηση αυτή.
Όσο για την "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα" ελπίζω να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην δούμε απαγορεύσεις-κωμωδια, στην χρήση του λογισμικού αυτού το οποίο θα κάνει αρκετα κτήνη να χάσουν τον ύπνο τους...
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ,
ΠΑΙΔΙ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου