"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νίκη Χριστοφοράκου, οριστικό κουκούλωμα

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη μεταπολεμική Ελλάδα βαδίζει οριστικά προς τη διαγραφή του, μετά και τη δεύτερη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο και αναφέρει ότι ο πρώην διευθυντής της Ζίμενς Ελλάς και «αρχιερέας της διαφθοράς» σύμφωνα με τους συναδέλφους του -Μιχάλης Χριστοφοράκος- δεν μπορεί να εκδοθεί από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης αποτελεί κόλαφο για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική αλλά και η γερμανική δικαιοσύνη χειρίστηκαν την υπόθεση του σκανδάλου Ζίμενς, με μια απίστευτη προχειρότητα, η οποία κάνει πολλούς, ακόμη και στη Γερμανία, να πιστεύουν ότι όλα έγιναν εσκεμμένα, ώστε να κουκουλωθεί η υπόθεση.
Με χθεσινή του ανακοίνωση το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο δηλώνει ότι κάνει δεκτή τη δεύτερη προσφυγή των συνηγόρων του Χριστοφοράκου, η οποία και αφορούσε την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας C4Ι και απορρίπτει την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου, η οποία είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο για άμεση έκδοση του πρώην μάνατζερ της Ζίμενς στην Ελλάδα.
Η χθεσινή απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη
και, σύμφωνα με τους δικαστές της Καρλσρούης, η προηγούμενη απόφαση του Εφετείου δεν στηρίζει επαρκώς τους λόγους για τους οποίους ο Χριστοφοράκος πρέπει να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Το σκεπτικό της Καρλσρούης χαρακτηρίζει την απόφαση του Μονάχου βιαστική και αποτέλεσμα μη σοβαρής δουλειάς, ενώ υπογραμμίζει ότι έγινε υπό καθεστώς πίεσης και σύγχυσης. Παράλληλα, τονίζει ότι θίγονται τα συνταγματικά δικαιώματα του Μιχάλη Χριστοφοράκου ως Γερμανού πολίτη, για τον οποίο το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να εκδοθεί σε άλλη χώρα.
Φυσικά η πλευρά Χριστοφοράκου πανηγύριζε χθες το βράδυ, ενώ τα νέα από το Συνταγματικό Δικαστήριο έφτασαν και στις φυλακές του Σταντελχάιμ του Μονάχου, όπου από τον περασμένο Ιούνιο κρατείται ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Οι δικηγόροι του, Κουρσάβε και Πέτε, δήλωναν δικαιωμένοι για την υπερασπιστική τους γραμμή, ενώ σημείωσαν ότι αύριο κιόλας θα καταθέσουν αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη τους.
Οι δύο συνήγοροι είχαν και παλαιότερα δηλώσει σε συνομιλίες που είχαμε μαζί τους ότι υποψιάζονται πως η ελληνική πλευρά είχε συνάψει άτυπη συμφωνία με Γερμανούς κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε ο Χριστοφοράκος να παραδοθεί στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό υπήρξε και πρόβλημα στην απόφαση του Εφετείου, η οποία και χαρακτηρίστηκε πρόχειρη. Ωστόσο οι δύο Γερμανοί συνήγοροι εκτιμούσαν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα τους δικαιώσει, πράγμα που χθες έγινε πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Συσπείρωσης Νομικών ενάντια στην Αυθαιρεσία, Γ. Ματζουράνης, σχολίασε αναφερόμενος στην απόφαση:
«Για δεύτερη φορά το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κρίνει ότι στην Ελλάδα δεν κατοχυρώνονται βασικές αρχές του κράτους δικαίου με τις δεδομένες πράξεις και παραλείψεις των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών και θεωρεί και το δεύτερο κατηγορητήριο του κ. Ζαγοριανού ένα απλό κουρελόχαρτο, που... εκθέτει διεθνώς την ελληνική δημοκρατία»

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: