Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας δύο χρόνια μετά την καταστροφή, με μια πρωτοφανή διάταξη είκοσι σελίδων (42/2009) που εκδόθηκε στις 22.7.2009 και «θάφτηκε» μυστηριωδώς προεκλογικά και άρχισε να δίνεται από προχθές στους ενδιαφερόμενους, απέρριψε τις εγκλήσεις των συγγενών των θυμάτων που στρέφονταν κατά της Νομαρχίας Ηλείας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής της Ζαχάρως, με το σκεπτικό ότι δεν εντοπίστηκαν σε κανέναν (!) ποινικές ευθύνες, υιοθετώντας ουσιαστικά την άποψη της πρώην κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι η κρατική μηχανή λειτούργησε τότε άψογα και αποτελεσματικά.
Οι δικαστικές αρχές της Ηλείας επικαλούνται την από 10.11.2007 έκθεση πραγματογνωμοσύνης του διορισθέντος πραγματογνώμονα Αθανασίου -Αχιλλέα Αργυρίου, επίκουρου καθηγητή Φυσικής Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών στην οποία παρατίθενται πλήθος στοιχείων για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα της τραγωδίας στην περιοχή και οι οποίες -κατά τις δικαστικές αρχές- ευθύνονται αποκλειστικά για τον θάνατο των πολιτών.
Στην έκθεση γίνεται λόγος για μικρή υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρό άνεμο και για τεράστιες φλόγες στα μέτωπα των πυρκαγιών που αναπτύχθηκαν από την... τερεβινθίνη, κύριο συστατικό του ρετσινιού, το οποίο εξατμιζόμενο δημιουργούσε ένα στρώμα ατμών εύφλεκτων ουσιών έμπροσθεν με αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς
Γίνεται ακόμα λόγος και για υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού που συνελέγησαν στον Κρόνιο Λόφο αλλά και για μια σειρά μυστηριωδών εκρήξεων που άκουσε στην περιοχή της Αρτέμιδας ο αντιδήμαρχος της Ζαχάρως Σπύρος Μπιλιώνης...
Απαλλακτική είναι η διάταξη για τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το θάνατο των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών στη «στροφή του θανάτου» στην Αρτέμιδα. Οπως αναφέρεται, αλλού είχαν κληθεί να πάνε και αλλού πήγαιναν και ότι δεν συνοδεύονταν από μόνιμο πυροσβέστη, όπως προβλέπει ο κανονισμός, λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Ψεύδονται ασύστολα για να καλύψουν τις ευθύνες. Δεν έδωσαν ποτέ καμιά εντολή στο όχημα που ήταν ο αδερφός μου», κατήγγειλε η Χριστίνα Δρακοπούλου και χαρακτήρισε τη διάταξη «δικαστική πράξη ντροπής και κουκουλώματος».
Από τις ευθύνες απαλλάσσεται και η ΔΕΗ (!), παρ'ότι η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανδρίτσαινα ξεκίνησε από κτίσμα που στέγαζε μοτέρ άρδευσης και ηλεκτροδοτούνταν από τη ΔΕΗ.
Καμιά ευθύνη δεν επιρρίπτεται και στη Νομαρχία Ηλείας, που κατηγορείται από τους συγγενείς των θυμάτων ότι δεν συγκάλεσε το ΣΝΟ, καθώς σύμφωνα με τη διάταξη «κανένα Συντονιστικό Οργανο δεν θα μπορούσε να ελέγξει την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς...».
Από τις ευθύνες απαλλάσσεται και ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, που κατηγορήθηκε ότι δεν δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες στον δήμο του παρ' ότι είχε επιχορηγηθεί σχετικά.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απαλλακτικής διάταξης, από τη δικαστική έρευνα: «Δεν διαγνώστηκαν, σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων, δόλιες ή αμελείς πράξεις ή παραλείψεις εκπροσώπων των αρμοδίων αρχών, που να συνδέονται αιτιωδώς με τη διακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών, ως και με τα τραγικά αποτελέσματα των θανάτων ή σωματικών βλαβών των θυμάτων στον Ν. Ηλείας, μεταξύ δε αυτών και των συγγενών των εγκαλούντων, κατά τρόπο μάλιστα που να μπορούσε, σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων πάντα, να καταφανεί ότι αν δεν υπήρχαν αυτές θα απεφεύγοντο τα ανωτέρω τραγικά αποτελέσματα. Ούτε βεβαίως προέκυψαν ενδείξεις δολίων παραβάσεων καθήκοντος δημοσίων οργάνων, δεδομένου και του πρωτοφανούς φυσικού φαινομένου, που καθ' ομολογία αυτοπτών μαρτύρων εξελίχθηκε ταχύτατα και δεν μπορούσε να ελεγχθεί με κανένα μέσο».
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου