Στην τελευταία θέση παρέμεινε και το 2009 –όπως και το 2008– η Αθήνα όσον αφορά την ελκυστικότητά της προς τις επιχειρήσεις. Αυτό συμπεραίνει η 20ή ετήσια έρευνα της Cushman & Wakefield με τίτλο «European Cities Monitor», η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και καταγράφει το συνολικό οικονομικό περιβάλλον σε 34 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλο της Cushman & Wakefield Αθήνας, όπως προκύπτει από την έρευνα «η Αθήνα δεν θεωρείται ελκυστικός προορισμός για επιχειρήσεις. Η θέση της Αθήνας ως επιχειρηματικό κέντρο παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή και, όπως και το 2008, βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης. Σε σχέση με τις επιμέρους βαθμολογίες, η Αθήνα βελτίωσε τη θέση της μόνο στη διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων, ενώ υψηλή θέση καταλαμβάνει στον παράγοντα κόστος προσωπικού όπου, παρά την πτώση σε σχέση με το 2008, συνεχίζει να βρίσκεται υψηλά στη βαθμολογία στην 11η θέση. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι άλλες πόλεις αναπτύσσονται με πολύ γρηγορότερους και σταθερούς ρυθμούς».
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι απαιτούνται πολλές και σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να προσελκυστούν περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ικανές να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας, να περιορίσουν την ανεργία και βέβαια να τονώσουν την αγορά επαγγελματικών ακινήτων, που θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασής τους. Στον τομέα αυτόν, κατά το 2009 διέπρεψε η Βαρσοβία της Πολωνίας, η οποία βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, αναμένοντας την μεγαλύτερη εισροή εταιρειών μέσα στα προσεχή πέντε χρόνια. Η Βαρσοβία αντικατέστησε την Μόσχα σε δημοτικότητα, η οποία όμως διατηρήθηκε στην δεύτερη θέση. Οσον αφορά την καλύτερη πόλη για την εγκατάσταση μιας επιχείρησης σήμερα, αυτή είναι και πάλι το Λονδίνο, θέση που διατηρεί η βρετανική πρωτεύουσα από το 1990. Αντίστοιχα, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη παρέμειναν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίζονται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη και διευθύνοντες συμβούλους, υπεύθυνους για την επιλογή της εγκατάστασης της επιχείρησης σε 500 από τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Από την έρευνα προκύπτει μια συνολική κατάταξη ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες θεωρούνται από την επιχειρηματική κοινότητα «η καλύτερη για επιχειρήσεις» και «η καλύτερη για την εγκατάσταση μιας επιχείρησης σήμερα». Οι πόλεις βαθμολογούνται με βάση κριτήρια, όπως η ποιότητα ζωής, οι τηλεπικοινωνίες, η πρόσβαση στις αγορές, διαθεσιμότητα και η ποιότητα προσωπικού, το κόστος χώρου γραφείων και οι συγκοινωνίες.
Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τις εταιρείες σε παράγοντες, όπως η εύκολη πρόσβαση στις αγορές, οι υποψήφιοι πελάτες, ενώ το επίπεδο των τηλεπικοινωνιακών υποδομών υπερτερεί οριακά έναντι των εθνικών και διεθνών συγκοινωνιακών συνδέσεων.
Ολες οι σημαντικές πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης βελτίωσαν την κατάταξή τους μετά την είσοδό τους στην Ε.Ε., με την Πράγα και τη Βαρσοβία να είναι οι πόλεις με την μεγαλύτερη άνοδο στην 21η και 23η θέση αντίστοιχα μετακινούμενες από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης το 1990. Στην φετινή κατάταξη, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη βρίσκονται στην 4η και 6η θέση, αν και το 1990 βρίσκονταν μόλις στην 11η και 17η θέση, με την πρώτη να ωφελείται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου