"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΠΑΓΩΓΕΣ: Μια προσοδοφόρος ενασχόληση στη Βαγδάτη

Του RICHARD KERBAJ / "THE TIMES"


Την τρίτη μέρα των διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς του γιου του, ο Ρασούλ Αμούρ είχε πουλήσει το αυτοκίνητό του, είχε αποσύρει όλες του τις οικονομίες από την τράπεζα και είχε δανειστεί χρήματα από τα αδέλφια και τους φίλους του. Ακόμη κι έτσι όμως δεν είχε μπορέσει να συγκεντρώσει παρά 8.000 από τα 50.000 δολάρια που ζητούσαν οι απαγωγείς του εξάχρονου Αχμέντ.
Απηύθυνε έτσι έκκληση στους απαγωγείς να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, καθώς δεν είχε τα χρήματα που νόμιζαν ότι είχε. Εκείνοι τον πίστεψαν- κι έπεσαν στα 20.000 δολάρια.
Οργισμένος και απελπισμένος, ο Αμούρ αποφάσισε τότε να παίξει τη ζωή του γιου του κορόνα- γράμματα. «Σκοτώστε τον!», είπε σε μια φορτισμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχηγό της σπείρας. «Σκοτώστε τον, κι εγώ θα θεωρήσω ότι πρόσφερα την ψυχή του στον Θεό».
Τέσσερις ώρες αργότερα, και αφού εισέπραξαν 10.000 δολάρια, οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερο τον Αχμέντ.
Η απαγωγή είναι πλέον η πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα στη Βαγδάτη, περισσότερο κι από τις ληστείες, τις κλοπές αυτοκινήτων και άλλα εγκλήματα. Οι αντάρτες και οι γκάνγκστερ απάγουν όλο και συχνότερα παιδιά για να χρηματοδοτούν τη δράση τους ή απλώς για να πλουτίζουν.
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Φαϊζάλ Μαλίκ Μοχσίν, διοικητή της ιρακινής αστυνομίας στη Νοτιοδυτική Βαγδάτη, οι γυναίκες παίζουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στις απαγωγές αυτές επειδή δεν προκαλούν υποψίες. Κύριοι στόχοι είναι παιδιά από τις πιο εύπορες συνοικίες της Βαγδάτης. Στις περιοχές αυτές, οι αφίσες με αγνοούμενα παιδιά αποτελούν πια συνηθισμένο θέαμα.
Κίνδυνο όμως αντιμετωπίζουν και παιδιά από φτωχές συνοικίες. Σε περιοχές κοντά στη Σαντρ Σίτι, τα πτώματα πολλών παιδιών έχουν βρεθεί αποκεφαλισμένα και πεταμένα στα σκουπίδια επειδή οι γονείς τους δεν πλήρωσαν τα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς. Οι περισσότερες απαγωγές δεν γίνονται γνωστές. Το υπουργείο Εσωτερικών βεβαιώνει ότι από τις 265 απαγωγές παιδιών που καταγγέλθηκαν φέτος, μόνο τα 25 παιδιά σώθηκαν από την αστυνομία.
Ο 11χρονος Μουχσίν Μοχάμεντ Μουχσίν βρέθηκε τον περασμένο μήνα πεταμένος στα σκουπίδια με κομμένο τον λαιμό και τα χέρια επειδή η οικογένειά του δεν μπόρεσε να πληρώσει τα 100.000 δολάρια που ζητούσαν οι απαγωγείς σε διάστημα 48 ωρών. Όπως είπε ο πατέρας του στους «Τάιμς», «τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του γιου μου βρέθηκαν στο ίδιο μέρος τα πτώματα άλλων δύο παιδιών. Από το ένα είχαν βγάλει τα μάτια».
Οι απαγωγείς υπολογίζουν στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την αστυνομία. Δεν διστάζουν έτσι να τηλεφωνούν στους γονείς από τηλέφωνα που θεωρητικά μπορούν να εντοπιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: