Του Γιώργου Αγγελόπουλου
Δωρητές απειλούν να αποκλείσουν το ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν από τις δωρεές τους, αν δεν τιμωρηθεί ο καθηγητής του Νεβέ Γκόρντον επειδή εξέφρασε απόψεις που δεν τους άρεσαν.
«Πολύ ευχαρίστως να πάει αλλού να διδάξει και να ζήσει» είπε αρχικά η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν της Νεγκέβ (ΒGU) Ρίβκα Κάρμι. «Πρέπει να διωχθεί πειθαρχικά οπουδήποτε είναι αυτό νομικά δυνατό», δήλωσε στη συνέχεια η εκπρόσωπος της οργάνωσης ΑΑΒGU που συνασπίζει τους Αμερικανούς δωρητές του πανεπιστημίου. «Θα θέλαμε να απολυθεί από το πανεπιστήμιο» πρόσθεσε. Η Κάρμι απάντησε ότι το πανεπιστήμιο εξετάζει τις επιλογές του.
Είναι βέβαια αδύνατο να απολυθεί ένας πανεπιστημιακός επειδή εξέφρασε τις απόψεις του, όμως τού έχει καταστεί σαφές ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία του τμήματος. Ο ίδιος ξέρει πως, αν υποκύψει και το κάνει, θα είναι σαν να αποδέχεται να τιμωρηθεί για τις απόψεις του. Πάντως οι αντιδράσεις εναντίον αυτής της εξόφθαλμης καταπάτησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας της έκφρασης έκαναν την Κάρμι να δηλώσει ότι τουλάχιστον η καθηγητική θέση του Νεβέ Γκόρντον δεν κινδυνεύει.
Σαράντα οκτώ διδάσκοντες στο ΒGU και 180 πανεπιστημιακοί απ΄ όλο το Ισραήλ υπέγραψαν επιστολές ζητώντας να μην τιμωρηθεί ο συνάδελφός τους για τις απόψεις του. Το «έγκλημα» του Γκόρντον ήταν πως σ΄ ένα άρθρο γνώμης που δημοσίευσε στις 20 Αυγούστου στους «Λος Άντζελες Τάιμς», ανακοίνωσε πως υποστηρίζει το κίνημα ΒDS (Βoycott- Divestment- Sanctions) που ζητεί να επιβληθούν μποϊκοτάζ και κυρώσεις στο εβραϊκό κράτος, επειδή εκτιμά πως αυτός είναι «ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το Ισραήλ από τον εαυτό του», εξαναγκαζόμενο να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών πέραν των ισραηλινών συνόρων προ του πολέμου του 1967. Αντίθετα από άλλους υποστηρικτές του κινήματος αυτού, ο Γκόρντον υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι πρέπει να υπάρξουν χωριστά κράτη για το Ισραήλ και για τους Παλαιστινίους αφού, όπως λέει, «τη λύση του ενός κράτους τη ζούμε αυτή τη στιγμή» και είναι ένα απαρτχάιντ εις βάρος των Αράβων πολιτών του Ισραήλ.
Ο Νεβέ Γκόρντον είναι 44 ετών, Ισραηλινός τρίτης γενιάς, και είχε τραυματισθεί σοβαρά στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά τη στρατιωτική θητεία του στους αλεξιπτωτιστές (έχει 42% αναπηρία). Μερικοί Ισραηλινοί σχολιαστές ισχυρίζονται πως το αίτημά του για μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ ισοδυναμεί με προδοσία. Όμως ο Κάρυ Νέλσον, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Καθηγητών, υπογραμμίζει πως ο Γκόρντον κάνει τη δουλειά του ως πολιτικός επιστήμονας και πως «η ακαδημαϊκή ελευθερία θα πρέπει να προστατεύει δηλώσεις ακόμη πιο ακραίες απ΄ αυτές του Γκόρντον· θα πρέπει να προφυλάσσει ένα μέλος της σχολής που θα επιχειρηματολογήσει ότι η χώρα του (ή η χώρα της) δεν έχει ηθική ή πολιτική νομιμοποίηση και συνεπώς δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».
ΠΗΓΗ: TA NEA
1 σχόλιο:
Τι,εκει δεν εχουν ασυλο;Γιατι εδω τα 'ασυλα' παραεχουν ελευθεριες.Εδω δεν τολμουν να μην εχουν προδοτικο και ανθελληνικο λογο.Αλλοιως θα τους κοψουν τις χορηγιες[οπλα,μαστουρα κλπ].
Δημοσίευση σχολίου