"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στα 391,1 δισ. το εξωτερικό χρέος !!!

Του Σωτηρη Nικα

Εκρηκτική άνοδο καταγράφει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενδεικτικό της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το συνολικό εξωτερικό χρέος (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) έφτασε στα 391,1 δισ. ευρώ (ή 163% του ΑΕΠ) στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 16% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε επιπλέον 53,8 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση 21,9 δισ. ευρώ ή 6%, ενώ από τις αρχές του έτους η αύξηση φτάνει στο 7,9% και στα 28,5 δισ. ευρώ.
Η ετήσια άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στις ανάγκες του δημόσιου τομέα, αφού από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε από τα 199,9 δισ. ευρώ στα 255,5 δισ. ευρώ (27,8%). Αντιθέτως, το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά την ίδια χρονική σύγκριση στα 135,6 δισ. ευρώ από τα 137,3 δισ. ευρώ (πτώση 1,2%), γεγονός το οποίο δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έβαλε «φρένο» στον δανεισμό του εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο αναγκάστηκε να αυξήσει τον δανεισμό του για τον ίδιο λόγο, στην προσπάθεια να καλυφθούν τα ελλείμματα. Παράλληλα, η εκτίναξη του εξωτερικού χρέους αντανακλά τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαίνει μειούμενη από χρόνο σε χρόνο σύμφωνα και με τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Ενδεικτική των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και της επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητάς της, είναι η αύξηση του εξωτερικού χρέους τα τελευταία 5 χρόνια. Από το 2004 το εξωτερικό χρέος έχει διπλασιαστεί, καθώς τότε είχε διαμορφωθεί στα 185,9 δισ. ευρώ, ενώ το 2002 ήταν στα 143,8 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στηρίχθηκε στον δανεισμό. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να αλλάξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, καθώς όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έχει φτάσει στα όριά του και δεν έχει τίποτα περισσότερο να προσφέρει στην Ελλάδα.

Πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει διπλή ανάγνωση για τις συνέπειες του υψηλού εξωτερικούς χρέους. Η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέα) από το εξωτερικό, σημαίνει ότι τα προβλήματα των διεθνών αγορών και ειδικά σε περιόδους κρίσης μεταφέρονται σχεδόν αυτόματα στην ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, ο υψηλός εξωτερικός δανεισμός και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι δύο στοιχεία που εξετάζουν οι διεθνείς επενδυτές και αναγκάζουν την Ελλάδα να δανείζεται ακριβότερα από ό,τι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, να εκτινάσσονται τα επιτόκια δανεισμού τόσο του Δημοσίου όσο και του τραπεζικού συστήματος.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το 65,3% του συνόλου του εξωτερικού χρέους, αντιστοιχεί στο εξωτερικό χρέος του δημόσιου τομέα. Από τα 255,5 δισ. ευρώ, που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 το εξωτερικό χρέος του Δημοσίου, τα 210,7 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης και τα υπόλοιπα 44,7 δισ. ευρώ στις υποχρεώσεις της ΤτΕ. Επίσης, στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό ανήλθαν σε 135,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 110,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις των εγχώριων τραπεζών προς το εξωτερικό, που παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (ήταν 111,7 δισ. ευρώ).
ΠΗΓΗ: KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: