Γράφει το ΕΜΟ ΤΕΑΜ
Δεν πάνε καθόλου καλά τα πράγματα με την πανδημία. Απόδειξη η αλλαγή των μέτρων, τα οποία «φιλελευθεροποιήθηκαν» δίνοντας μικρές ανάσες εξόδου, μικρά διαλείμματα ιδίως στους πληθυσμούς των αστικών κέντρων, που όλα δείχνουν πως «έπηξαν».
Σοφή η στροφή κι ας δείχνει άκαιρη ή οξύμωρη: στον αντίποδα το μέτρο που έκλεινε τον κόσμο μέσα από τις 18:00 τα ΣΚ, πρέπει να είναι μακράν του δεύτερου, το πιο ανούσιο έως και επικίνδυνο μέτρο. Συμπίεζε τους χρόνους τόσο πολύ, ώστε ειδικά τα Σάββατα να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και άρα συγχρωτισμός και συνωστισμός 17:00-18:00.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, οι καθημερινές πορείες για ένα μήνα και η μετάβαση από και προς αυτές ήταν το ρίσκο που αποδέχτηκαν κάποιοι για όλους μας.
Παρά ταύτα και το πολύ κακό φίνις για το οποίο και φημιζόμαστε, ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, κάτι που όμως θα φανεί μετά τις 20 Απριλίου.
Τα κρούσματα δείχνουν να έχουν ταβάνι τα 3.500 καθημερινά και με δείκτη RT 0,98 αναπαράγονται περίπου στους αυτούς αριθμούς. Με δείκτη θετικότητας περί το 6, όλα δείχνουν πως έχουμε δρόμο ακόμη να διαβούμε προς μια σοβαρή αποκλιμάκωση.
Το μεγάλο όπλο είναι η επερχόμενη καλοκαιρία που θα ωθήσει σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους.
Διότι αυτό που ξεφεύγει από τους ειδικούς, από αυτούς που εισηγούνται και λαμβάνουν τα μέτρα είναι πως μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει γραμμένα όλα τα μέτρα. Δε στέλνει καν κωδικό εξόδου για οποιαδήποτε δραστηριότητα, φορά τη μάσκα στο πηγούνι ή στο στόμα και γενικώς αδιαφορεί.
Επιπλέον οι εμβολιασμοί μπήκαν σε μια γρηγορότερη τροχιά και το στοίχημα είναι να κτισθεί μέσα στο Μάιο το τείχος ανοσίας στους άνω των 60 ετών σε πρώτη φάση.
Αυτό πρακτικά θα σημάνει ένα καλοκαίρι λίγο καλύτερο από το προηγούμενο καθώς σταδιακά θα εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι.
Όμως οι ειδικοί ήδη προειδοποιούν για το 4ο κύμα από Οκτώβρη. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως εκεί θα διασταυρωθεί το τείχος ανοσίας με το τείχος ανοησίας.
Τα κρούσματα τότε θα αφορούν τους αρνητές του εμβολιασμού και όσους δεν έχουν ενδεχομένως προλάβει να εμβολιαστούν ηλικιακά (οι κάτω των 40 ίσως) και επιδείξουν μία χαλαρότητα στην τήρηση του τρίπτυχου αποστάσεις-μάσκα-αντισηπτικά.
Βεβαίως όταν μιλάμε για την παρούσα πανδημία οι έξι μήνες είναι έξι αιώνες, υπό την έννοια πως κανείς δεν ξέρει ποιοι άλλοι παράγοντες μπουν στην εξίσωση ως τότε: νέες μεταλλάξεις, διάρκεια κάλυψης από το εμβόλιο, αποτελέσματα της τουριστικής περιόδου στα κρούσματα είναι μόνο τρεις μεταβλητές, από τις πολλές που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Βήμα- βήμα, με υπομονή και επιμονή, ίσως υπάρχει μια νέα πραγματικότητα σε λίγους μήνες.
Κι αυτό μας αφορά όλους, ιδίως αν σκεφτούμε τη μελλοντική ερώτηση «εσύ τι έκανες στην πανδημία μπαμπά/μαμά/γιαγιά/παππού;»
Οι λάθος απαντήσεις είναι τρεις:
«Τον εξυπνάκια», «τον ξερόλα» & «τον πονηρό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου