"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τα "καλύτερα" έπονται, Ταγίπ...

 


Του ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ

Η ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει άρδην τη στάση της υπερδύναμης απέναντι στην Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν...

Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει τις έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον φέρελπι σουλτάνο να αναμένει στο ακουστικό ένα τηλεφώνημα από τον νέο Πρόεδρο...

Η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ωθεί και πολλές ευρωπαϊκές χώρες να ευθυγραμμιστούν μαζί τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη  αλλαγή στάσης της Ιταλίας μετά τις δηλώσεις Ντράγκι με τις οποίες χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας "δικτάτορα".

Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες προσπαθεί αγωνιωδώς να σπάσει τον "πάγο" με τις ΗΠΑ, προσφέροντας πιθανές  υπηρεσίες στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τις μουσουλμανικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ προκειμένου να δείξει πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία της στο δυτικό στρατόπεδο.

Τα δυο μεγάλα "αγκάθια" όμως που εμποδίζουν τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη γείτονα είναι οι σχέσεις της με τη Ρωσία, το σύστημα των "S-400" και η καταστρατήγηση των δημοκρατικών λειτουργιών στο εσωτερικό της.

Ακόμη και αν πιεσμένο από τις περιστάσεις και το ενδεχόμενο μιας οικονομικής κατάρρευσης το καθεστώς Ερντογάν αποφασίσει να επιστρέψει τους "S-400" στη Ρωσία, "εξευτελιζόμενο" στο εκλογικό του ακροατήριο, η επαναφορά των δημοκρατικών λειτουργιών δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Τούτο συμβαίνει γιατί υπάρχει πλέον ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ δυτικόστροφων κεμαλιστών, ισλαμοεθνικιστών και Κούρδων, ο πληθυσμός των οποίων αυξάνεται ταχύτερα από άλλες ομάδες.

Η απόκλιση μεταξύ αυτών των κατηγοριών του πληθυσμού αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα την ανάγκη ενός όλο και περισσότερο αυταρχικού κράτους, για τη συγκράτηση των φυγόκεντρων δυνάμεων.

Η Τουρκία θα δυσκολευτεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και η Προεδρία Μπάιντεν η οποία  στηρίζεται σε μια ισχυρή αριστερή πτέρυγα "δικαιωματιστών" του Δημοκρατικού Κόμματος θα δέχεται πιέσεις να κρατήσει αποστάσεις.

Τα προβλήματα του Ερντογάν δεν τελειώνουν όμως στο "ψυχρό" κλίμα που έχει επιβάλει στις σχέσεις η Προεδρία Μπάιντεν.

Οσονούπω έρχεται και άλλη δυσμενής εξέλιξη στη χώρα η οποία μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει το ισχυρότερο στήριγμα της Τουρκίας στη Δύση, τη Γερμανία.

Περί τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη Γερμανία θα διενεργηθούν εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο και οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν πτώση της συμμαχίας CDU-CSU (που ακολουθούν μια ρεαλιστική πολιτική) κάτω από το 30% και άνοδο των "Πρασίνων" (που ακολουθούν μια γραμμή αυστηρής  προσήλωσης σε αρχές και Ε.Ε.)  στη δεύτερη θέση με ποσοστά περί το 23%.

Τα εκλογικά σενάρια, με βάση αυτήν τη δυναμική, δίνουν αυξημένες πιθανότητες οι "Πράσινοι" να μετέχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο επόμενος Καγκελάριος να προέρχεται από αυτούς.

Η παρουσία των "Πρασίνων" στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα μεταβάλλει αρκετά τη στάση της χώρας έναντι της Τουρκίας με πιθανό το ενδεχόμενο η Γερμανία να επιβάλει ακόμη και εμπάργκο όπλων...

Η θέση του κόμματος των "Πρασίνων" στο ζήτημα αυτό είναι σαφής: 
 

"Στην ομιλία της στη βουλή η εισηγήτρια των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ, καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη. Προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει τον στόχο του, επισήμανε η κ. Κόιλ. Εκτός αυτού αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια -ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: "Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται."

Στο κείμενο της πρότασής τους οι Πράσινοι αναφέρουν επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν "παραβιάζει στη χώρα του θεμελιώδη στάνταρτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ότι ακολουθεί στη Συρία και τη Λιβύη μια πολιτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο." Δεν απείλησε όμως μόνο "στρατιωτικά" την Ελλάδα - "έθεσε πολεμικά πλοία σε γραμμή αντιπαράθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ", τονίζεται στην πρόταση…"

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να φέρουν την Τουρκία σε ακόμη πιο δύσκολη θέση σε σχέση με την θέση της στο Δυτικό στρατόπεδο.

Τα "καλύτερα" λοιπόν, έπονται Ταγίπ... 



Δεν υπάρχουν σχόλια: