"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Κράτος συντεχνιών – Ζητούνται υπουργοί τύπου Μαρκεζίνη


 
Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ

Στις 9 Απριλίου 1953 ο Σπύρος Μαρκεζίνης, υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Παπάγου, ανακοίνωσε την κατά 50% υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου και την απελευθέρωση των εισαγωγών. Με μια θαρραλέα απόφαση τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Με στενοχώρησε ότι δεν είδα σε κάποια εφημερίδα, έντυπη ή ηλεκτρονική, αναφορά σε αυτό το μείζον γεγονός στην οικονομική μας ιστορία. Σε αυτό το θεμέλιο στηρίχτηκε η πρώτη οκταετία Καραμανλή

Αλλά δεν είναι μόνο η απόφαση αυτή καθ’ εαυτή που πρέπει να υπενθυμίζεται. Είναι και η ποιότητα του αποφασίζοντος υπουργού. Παρακολουθώ τους υπουργούς των τελευταίων κυβερνήσεων και δεν διακρίνω έστω έναν που θα τολμούσε να πάρει αποφάσεις ανάλογες με εκείνες του Μαρκεζίνη.  

Σκεφτείτε: “Απελευθέρωση εισαγωγών”. Χιλιάδες βολεμένοι χάρη στην προστασία της απαγόρευσης, την άλλη μέρα ανοιχτοί στον διεθνή ανταγωνισμό! Σήμερα θα είχαμε απεργίες, διαμαρτυρίες για έλλειψη διαλόγου, κλείσιμο δρόμων. Τα γνωστά. Ο ρόλος των υπουργών είναι να παίρνουν αποφάσεις για το ΓΕΝΙΚΟ καλό αδιαφορώντας για τις συντεχνίες. Αυτό έκανε ο Μαρκεζίνης. Γι’ αυτό ήταν καλός υπουργός.

Σκεφτείτε: Δεκάδες φάρμακα είναι μη συνταγογραφούμενα. Εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει δεκτό ότι θα έπρεπε να πωλούνται ελεύθερα προκειμένου να αναπτυχθεί ανταγωνισμός τιμών. Αντιδρούν οι Φαρμακοποιοί που θέλουν την αποκλειστικότητα. Ζητείται υπουργός τύπου Μαρκεζίνη.

Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει τον περιορισμό των θερινών διακοπών των δικαστών κατά 15 ημέρες. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η επίμαχη τροπολογία «αντικατοπτρίζει την παντελή έλλειψη διαλόγου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, με ευθύνη του τελευταίου».  Πριν βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα σκεφτείτε ότι οι δικαστές έχουν το προνόμιο 75 (ναι εβδομήντα πέντε) ημερών διακοπών. Το γενικό καλό θα εξυπηρετείτο αν οι δικαστές είχαν τόσες διακοπές όσες οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας  θα ικανοποιούσε τα κριτήρια μου αν περιόριζε τις διακοπές των δικαστών κατά 45 ημέρες αντί των 15. Θα με ικανοποιούσε επίσης αν καταλόγιζε διοικητικές κυρώσεις στους δικαστές που κρατούν σε παρατεταμένη εκκρεμότητα τις υποθέσεις των πολιτών.

Σε συνέντευξη του στο Star ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είπε για τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται:  «από Σεπτέμβριο ίσως το δούμε διαφορετικά και γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (των υγειονομικών), όπως έκανε η Ιταλία». Ομολογώ ότι με εντυπωσιάζει η λογική της πρωθυπουργικής σκέψης. Όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, θα περιμένουμε ως το Σεπτέμβριο να δούμε σε πόσους θα μεταδώσουν τον κορωνοϊό οι υγειονομικοί και τότε ίσως κάνουμε όπως η Ιταλία. Κατά τη γνώμη μου το γενικό καλό θα εξυπηρετείτο αν οι υγειονομικοί εμβολιαζόντουσαν υποχρεωτικά αμέσως. Σε περίπτωση άρνησής τους θα έπρεπε να τεθούν σε αναστολή εργασίας για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ κάνουν απεργία για να μην μπουν ιδιώτες να επιταχύνουν την έκδοση συντάξεων. Στους ιδιώτες περιλαμβάνονται, αν σωστά ερμηνεύω όσα διαβάζω, συνταξιοδοτημένοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Διότι αυτοί ξέρουν τη δουλειά. Να ένας ωραίος κύκλος της ζωής. Όσο είμαι υπάλληλος του ΕΦΚΑ κάνω απελπιστικά σιγά τη δουλειά μου. Συνταξιοδοτούμαι και επανέρχομαι ως πεπειραμένος ειδικός. Το σωστό θα ήταν να ειπωθεί στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που κάνουν απεργία για να μη μπουν ιδιώτες να επιταχύνουν την έκδοση των συντάξεων το εξής: Προσλαμβάνουμε ιδιώτες για να επιταχύνουμε την έκδοση των συντάξεων που θα μας κοστίσουν πολλά λεφτά επειδή εσείς οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αποδείξατε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας. Αν διπλασιάσετε την παραγωγικότητα σας εντός του προσεχούς εξαμήνου θα διακόψουμε τη συνεργασία με ιδιώτες. Αν όχι θα εκχωρήσουμε το σύνολο των εργασιών του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες με ό,τι αυτό θα έχει ως συνέπεια για τις δικές σας θέσεις εργασίας.

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών-γονέων-μαθητών στις 14 Απριλίου για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Ριζοσπάστη της 9ης Απριλίου. Απορρίπτουν την “αυτοδιάγνωση” και την ατομική ευθύνη, διεκδικούν να ανοίξουν όλα τα σχολεία και όχι μόνο τα λύκεια. Είναι για γέλια το ΚΚΕ και ο αναχρονισμός του. Απορρίπτει λέει την “αυτοδιάγνωση”. Μπορεί ο αφελής κουκουές να διαδηλώνει όχι στην αυτοδιάγνωση αλλά όσο παλιομοδίτης κουκουές και αν είναι μετράει την πίεση του μόνος του (αυτοδιάγνωση), και το σάκχαρό του μόνος του (αυτοδιάγνωση) και σίγουρα χρησιμοποιεί δεκάδες άλλες συσκευές αυτοδιάγνωσης που απλοποιούν τη ζωή του και τον απεξαρτούν από κάποιον άλλο.  

Είναι ύποπτο το σύνθημα που ινστρούχτορες του Ριζοσπάστη βάζουν στα στόματα των διαδηλωτών κατά της αυτοδιάγνωσης και της ατομικής ευθύνης. Επιδιώκουν...

 

 τη χειραγώγηση και όχι την απελευθέρωση των νέων ανθρώπων.  

Αλλά και κάτι άλλο. Ο κουκουές καθηγητής του λυκείου που πήγε στη διαδήλωση και προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και την επομένη στη τάξη τον μετέδωσε σε πέντε παιδιά που μελετούν για τις πανελλαδικές, πως πρέπει να τον αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας;  

Μήπως θα έπρεπε οι καθηγητές των λυκείων να εμβολιαστούν υποχρεωτικά; Όσοι αρνούνται να τίθενται σε αναστολή μέχρις ότου εμβολιαστούν.

Περιορίζομαι σε λίγες παρατηρήσεις του τελευταίου διημέρου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: