"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ποιον παίρνω στο τηλέφωνο;

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Η υπόθεση του sofagate που ταλανίζει την Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η κ. Ούρσουλα είχε φροντίσει να αναθέσει σε ομάδα συνεργατών της να ελέγξει τους εθιμοτυπικούς διακανονισμούς, πριν από την πραγματοποίηση της επίσκεψης στον Ερτογάν. Δεν το έκανε όμως, όπως διάβασα στο «Politico», παρότι είναι γνωστό ότι πρόκειται για καθιερωμένη πρακτική, την οποία ακολουθούν όλοι οι ηγέτες και οι ανώτατοι αξιωματούχοι διεθνώς. Είναι στοιχειώδης πρόνοια για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων με το sofagate.

Σοβαρή η παράλειψη εκ μέρους μιας πολιτικού, η οποία και ως υπουργός στην πατρίδα της και τώρα ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσέχει τόσο πολύ την εικόνα της, ώστε μισθώνει ιδίοις εξόδοις τις υπηρεσίες μεγάλης εταιρείας συμβούλων επικοινωνίας.  

Εκπρόσωπός της, πάντως, δήλωσε ότι θα γίνουν οι ενέργειες για να αλλάξει το πρωτόκολλο, ώστε στο μέλλον να μην υπάρξει επανάληψη του δυσάρεστου γεγονότος.

Εύγε, αλλά το πρωτόκολλο εν προκειμένω είναι μόνο η αφορμή

Η αιτία του προβλήματος είναι η δικέφαλη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κακή χημεία μεταξύ του ατσίδα και της Ούρσουλας, σε συνδυασμό με τη γαϊδουριά του Ερτογάν και την ασάφεια της εθιμοτυπίας, απλώς φέρνουν στην επιφάνεια το ερώτημα που αποδίδεται στον Χένρι Κίσινγκερ: 

 

«Ποιον παίρνω στο τηλέφωνο αν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη;». 

 Ελα ντε…



Δεν υπάρχουν σχόλια: