"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: Αμόρφωτος, όχι αστοιχείωτος

 

Ο Αλέξης Τσίπρας για μία ακόμη φορά στήριξε τον Παύλο Πολάκη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση, καθώς παραδοσιακά στη χώρα μας σπάνια οι πρωθυπουργοί αδειάζουν τους υπουργούς τους.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας υπερβαίνει τις πολιτικές τοποθετήσεις του. Το πρόβλημα είναι το ύφος, οι εκφράσεις, ο εκχυδαϊσμός και το bullying που ασκεί σε όσους θεωρεί εχθρούς.  


Τον πολακισμό τον συναντάει κανείς στη μάγκικη οδήγηση, στη μάχη για μια θέση πάρκινγκ, στον τσαμπουκά στο σχολείο ή τη δουλειά, στο καφενείο, σχεδόν παντού στην καθημερινότητα. Είναι ο κλασικός τύπος ο πολλά βαρύς που δεν λογαριάζει πως πρέπει να σέβεται τους υπόλοιπους. Γιατί θεωρεί ότι τα ξέρει όλα, ότι μόνο αυτός έχει δίκιο και σε τελική ανάλυση επειδή είναι μάγκας που φωνάζει: «Ελα έξω να τα πούμε».  


Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν όλους τους άλλους ανθρωπάκια και δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσουν τι σημαίνει δημοκρατία στην καθημερινή συμπεριφορά.


ΚΑΙ επειδή πολλή κουβέντα έγινε για το «αστοιχείωτος», τη λέξη με την οποία απάντησαν οι δικαστές στον υπουργό, μάλλον πρέπει να ξαναδούμε το θέμα. 


Ο παραπάνω χαρακτηρισμός είναι εντελώς λάθος, γιατί «αστοιχείωτος» είναι αυτός που αγνοεί τα στοιχειώδη και ο Παύλος Πολάκης αντιθέτως γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο τα στοιχειώδη αλλά και πολλά περισσότερα. Είναι πανέξυπνος, έχει πτυχίο Ιατρικής, είναι έμπειρος χειρουργός, έχει ψηθεί για πολλά χρόνια στο κουρμπέτι της πολιτικής.


Ο ΣΩΣΤΟΣ χαρακτηρισμός, λοιπόν, είναι «αμόρφωτος». Αμόρφωτοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, μένουν στη διπλανή πόρτα. Αλλοι έχουν μεταπτυχιακά και ντοκτορά, άλλοι δεν έχουν τελειώσει ούτε το Δημοτικό. Αλλοι έχουν εκατομμύρια, άλλοι μπορεί να είναι εντελώς φτωχοί. Ο αμόρφωτος δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσει ότι στη ζωή υπάρχουν κανόνες και περισσότερο από όλους πρέπει να σέβεσαι τους αντιπάλους σου.


ΕΙΝΑΙ πραγματικά σοκαριστικό πώς ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύει τον πολακισμό.


 Ισως, γιατί μπορεί να ήθελε να εκφράζεται όπως ο υπουργός του, αλλά δυστυχώς λόγω θέσης δεν μπορεί. 


 Ισως, από την άλλη...
 αφού του τελείωσε ο βαρουφακισμός, ο κωνσταντοπουλισμός, ο παππισμός, να βλέπει πως έρχεται και το τέλος του τσιπρισμού. Και ενώ βλέπει την κυβέρνησή του να καταρρέει, μπορεί να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον πολακισμό. 


 Ισως να ελπίζει πως με αυτή την τακτική θα ξυπνήσει τα αριστερά ένστικτα για να αμυνθεί στην «παλινόρθωση της Δεξιάς».  


Για μια ακόμη φορά κάνει λάθος. Οσο θα σηκώνει επαναστατικά λάβαρα και θα προσπαθεί να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα τόσο θα καταβαραθρώνεται δημοσκοπικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: