"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ανήσυχα πνεύματα



Το πνεύμα των παιδιών δεν λέει να ησυχάσει. Οταν δεν καίνε τρόλεϊ, κάδους απορριμμάτων και αστυνομικούς, τον ελεύθερο χρόνο τους τον αφιερώνουν στην έρευνα. Ψάχνουν, βυθίζονται σε κείμενα της αρχαίας σοφίας. Προσφάτως φαίνεται ότι κάποιοι εξ αυτών εμβάθυναν στη χριστιανική σοφία. Αναζήτησαν την αλήθεια στη Βίβλο, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, ανέγνωσαν εμβριθώς τις Πράξεις των Αποστόλων, διέσχισαν οριζοντίως και καθέτως τα πατερικά κείμενα και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Διότι μη νομίζετε ότι τα παιδιά είναι τίποτε ηλίθιοι ή διαβάζουν μόνον και μόνον για να μπορούν να επιδείξουν τις γνώσεις τους στο Λιζάκι που κουβαλάει τα μπουκάλια για τις μολότοφ και το στηθάκι της χορεύει κάτω από το μακό.


Ω της φρίκης! Αυτός ο χριστιανισμός είναι και πατριαρχικός και σεξιστικός. Λιζάκι μου, σε ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη, και είναι πολλές σελίδες, δεν υπάρχει ούτε μία Προφήτισσα. Ολοι άνδρες.  


«Και να σου πω και κάτι άλλο, Λιζάκι μου; Οι Απόστολοι δεν τήρησαν τον νόμο που ορίζει τη σχετική ποσόστωση παρουσίας γυναικών σε οποιαδήποτε συλλογικότητα. Ηταν μια ανδρική συλλογικότητα». 


«Δηλαδή θες να μου πεις πως ήσαν σεξιστές;». 


«Φοβάμαι πως ναι».  


Πόσα χτυπήματα μπορεί να αντέξει ένα ανήσυχο μυαλό όταν έρχεται αντιμέτωπο με το μαύρο σκοτάδι του σεξισμού;  


«Ρε παιδιά, γωνία Μετσόβου και Μπουμπουλίνας είναι μια εκκλησία. Δεν πάμε να καθαρίσουμε;». 


Εργάστηκαν οληνυχτίς και κατά τα ξημερώματα πήγαν και εγκατέστησαν τα εκρηκτικά τους στον ναό του Αγίου Βασιλείου. Ανακοίνωσαν πως το έκαναν για να πολεμήσουν τον σεξισμό της Εκκλησίας.


Τούτων δοθέντων, αντιλαμβάνεσθε τη στάση του υπουργού που απαγόρευσε στους αστυνομικούς να παρενοχλήσουν τις αναζητήσεις των ανήσυχων παιδιών. Πώς θα ανασάνει αυτός ο τόπος αν δεν προστατεύσουμε τις πνευματικές ανησυχίες της νεολαίας του;  


Ακόμη και ο υπουργός το καταλαβαίνει αυτό. Ποιο άβατο; Για τις ιδέες γίνονται όλα. 


Προ ημερών είχα γράψει ότι διαφωνώ με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αστυνομικών. Η αστυνομία δεν διαμαρτύρεται. Επιβάλλει την τάξη. Υστερα από όσα συνέβησαν σκέφτομαι μήπως το καταλληλότερο εργαλείο διαμαρτυρίας είναι...
 η πυροσβεστική μάνικα. 


Είναι η μόνη ικανή να σβήσει τη φωτιά που καίει το πνεύμα της φυλής των Εξαρχείων.


Τον ναό του Αγίου Βασιλείου τον έχει αγιογραφήσει ο Κωνσταντίνος Αρτέμης. Μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα, συμμετείχε στην ομάδα των Ναζαρηνών, εξ ου και το δυτικότροπο ύφος του, το οποίο προσωπικά βρίσκω άκρως υποβλητικό. Φαντασθείτε την καταστροφή αν γινόταν η έκρηξη.  


Ελπίζω δε να μην πάρουν είδηση τα φωτεινά μυαλά τους ότι και οι αρχαίοι ημών ήσαν σεξιστές. Διότι στα σύνορα της επικράτειάς τους είναι και το Εθνικό Αρχαιολογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: