"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Ο νόμος της έλξεως του πολιτικού κουβά

Αν θελήσεις πολύ να γίνεις σαν το Φιντέλ, το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να καταντήσει η χώρα σου Κούβα




Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο εκθαμβωτικά αδιάφορο βιογραφικό του πρωθυπουργού είναι η σχέση του με τον χρόνο και η αντίληψη που έχει (σύμφυτη ή επίκτητη, ένας Θεός ξέρει) περί της συγκυρίας.  


Οταν κατέρρεε το ανατολικό μπλοκ, εκείνος γραφόταν στην ΚΝΕ! Αυτή η εμπνευσμένη κίνησή του μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την τωρινή.



Εδώ ο κόσμος βρέχεται (πιο πολλές νεροποντές απ' όσες θα άντεχε η μέση τσιπούρα ιχθυοτροφείου), η οικονομία καίγεται, η τσέπη των Ελλήνων αποξηραίνεται, ο Ερντογάν βουρλίζεται κι εκείνος πάει για κομμουνιστοτουρισμό στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο! 


 Την ίδια στιγμή πρόεδρος στις ΗΠΑ έχει εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ (προσοχή: δεν προέρχεται ούτε από την ΚΝΕ ούτε καν από τη ΔΗΜ.ΑΡ.) και η Αριστερά θεωρείται από τους πολίτες των προηγμένων χωρών κάτι εξίσου ευχάριστο με την πνευμονία.


Ομως, ο Αλέξης εκεί! Τον χαβά του! Δεν σκοπεύει να χαλάσει την πενθήμερή του για κανέναν και για τίποτα. 


Πού θα ξαναβρεί ευκαιρία να κάνει τόση μαζεμένη λεζάντα στα πλήθη ομοφρόνων του ως ο μοναδικός «δυτικός ηγέτης» που συμμετέχει στο ξόδι του μακροημερεύσαντος δικτάτορα.

 
Τοιουτοτρόπως ανακαλύπτει ακόμα έναν τρόπο να πρωτοπορήσει. Πάει εκεί που δεν πάνε οι άλλοι. Είναι εξίσου γενναίος με τους Κουβανούς αντιφρονούντες που, για να φτάσουν κολυμπώντας στις ΗΠΑ, ρίσκαραν να γίνουν μεζέδες για τους καρχαρίες του Κι Γουστ της Φλόριντα. Πολλοί εξ αυτών καταβροχθίστηκαν από τους ορεξάτους καρχαρίες, αλλά οι επιζώντες συγγενείς τους δεν πρέπει να παραπονούνται. Ούτε επιτρέπεται να αποκαλούν δικτάτορα τον μακαρίτη Φιντέλ, διότι ο Ζουράρις (υφυπουργός Παιδείας) θα τους χαρακτηρίσει «μαλ@#ες»! 


Δεν πρόκειται περί ανεκδότου. Στ' αλήθεια το είπε αυτό σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, συμπληρώνοντας ότι ο Κάστρο εφάρμοζε ένα σύστημα «άμεσης δημοκρατίας»!

 
Γενικό συμπέρασμα:

Ο νόμος της έλξεως τελικά λειτουργεί. Κούβα γύρευες; Κούβα θα λάβεις. Κι αν δεν τη λάβεις ολόκληρη, μπορείς να τη δημιουργήσεις. Ηδη άρχισε να σχηματίζεται και οι ρυθμοί της κουβανοποίησης επιταχύνονται.  


Χάστα βράστα λα πλατεία Βικτόρια σιέμπρε! Δώσμου πορφαβόρ ένα ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: