"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ενας μικρός Λάκης


Οχι, δεν είναι ο διασκεδαστής που κυριαρχεί τηλεοπτικά. 
Δεν είναι ο επαγγελματίας σόουμαν που πληρώνεται αδρά για να πουλάει θεωρίες συνωμοσίας διανθισμένες με σκατολογικό χιούμορ και καψιμιτζίδικα ανέκδοτα.



Οχι, δεν είναι η μιντιακή φιγούρα που βρίσκει όποτε θέλει τα μικρόφωνα ανοιχτά για να μοιρολογήσει τα βασανάκια του λαού. 


Δεν είναι ο λαοφίλητος θιασάρχης που, παρά την εισπρακτική του υπερεπιτυχία, προστρέχει στην φιλόστοργο αιγίδα του Εθνικού Θεάτρου.



Οχι, δεν είναι ο ρήτορας που, πριν το κόμμα του προτείνει υποψηφιότητα, είχε ο ίδιος στρατευθεί, συντονιζόμενος με το ιδίωμα της αγανάχτησης και αντικαθιστώντας τα σκετσάκια του με τηλε-προκηρύξεις «αντισυστημικού» μίσους.



Οχι, δεν είναι παράγοντας ο Λαζόπουλος.  


Είναι ο διωκόμενος καλλιτέχνης που αν τολμούσε να ιδρύσει ο ίδιος κόμμα «θα τον έβρισκαν σε κάνα χαντάκι». Είναι ο φιμωμένος από τα «γερμανοπαραδομένα» ΜΜΕ, που δεν τον παίρνουν τηλέφωνο να τον ρωτήσουν «αν θέλει να απαντήσει κάτι, ρε αδελφέ...». Είναι ο ασυμβίβαστος Αριστοφάνης, ο αντεξουσιαστής που ακκίζεται όταν ανταμείβουν τη σάτιρά του με δημαρχιλίκια και ευρωβουλευτιλίκια.



Αχ, ο Λάκης. Τέτοιος είναι. Ενα καρυδωμένο λαρύγγι. Ενα αμάλαγο παιδί. Ανέτοιμο, λέει, για την πολιτική. 


Διότι τι να τα κάνεις τα βουλευτήρια; 


Εχουν κανόνες. Ενώ στα τηλεοπτικά πλατό είσαι πιο δυνατός. Μπορείς - αναμέσα σε καλαμπούρια για χοντρές, γύφτους και πορδές - να κάνεις κάθε νύχτα ηρωικά και αγέρωχα την επανάστασή σου.

Γιατί έτσι είναι η επανάσταση από το στούντιο. Εύκολη κι ελαφριά. Σαν μπαλαφάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: