"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Διέγραψε το βυζαντινό παρελθόν της Πόλης ο Ερντογάν

Διέγραψε το βυζαντινό παρελθόν της Πόλης  Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Διαγράφοντας το βυζαντινό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν «τίμησε»  την 561η επέτειο της Αλωσης της Πόλης, την ίδια ώρα που ακραίοι εθνικιστές ισλαμιστές οργανώνουν τα ξημερώματα του Σαββάτου ναμάζι (προσευχή) μπροστά στην Αγια-Σοφιά με αίτημα να λειτουργήσει ως τζαμί.

Ο Τ. Ερντογάν, που ποτέ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τους Οθωμανούς, δήλωσε ότι η Κωνσταντινούπολη, την οποία κληρονόμησαν οι σύγχρονοι κάτοικοί της από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Φατίχ (σ.σ. τον Πορθητή), έχει πάρει τη θέση της μεταξύ των μεγάλων πολιτιστικών πρωτευουσών του κόσμου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, με ιδιαίτερες αναφορές στον Μωάμεθ τον Πορθητή («με το σπουδαίο στρατιωτικό πνεύμα, με δικαιοσύνη και ανεκτικότητα»), επισήμανε ότι η κατάκτηση της Πόλης ήταν η «καμπή στην τουρκική ιστορία, που έχει πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά αποτελέσματα».

Αν και η διεθνής κατακραυγή φαίνεται να οδηγεί σε ματαίωση το σχέδιο του κ. Ερντογάν να ανοίξει σήμερα έστω και για μία ημέρα η Αγια-Σοφιά για ναμάζι, ο Σύνδεσμος Νεολαίας της Ανατολίας που ελέγχεται από το ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας (από το όποιο προήλθε ο κ. Ερντογάν) καλεί τους πιστούς σε προσευχή στον χώρο μπροστά από την Αγια-Σοφιά σήμερα ξημερώματα  Σαββάτου και φιλοδόξει να συγκεντρώσει αρκετές χιλιάδες άτομα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε δηλώσεις του στην αρμενική εφημερίδα AGOS υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Ατατούρκ αποφάσισε τη μετατροπή της σε μουσείο και τόνισε: «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι έχει οικοδομηθεί ως εκκλησία και ως τέτοια επιβάλλεται να ανοίξει, καθώς και το ιστορικό προσωνύμιο της Αγια-Σοφιάς είναι Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και έτσι αναγνωρίζεται από όλο τον χριστιανικό κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: