"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΓΑΛΛΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Μικροαστικός φασισμός και οι πρόγονοι της Λεπέν


Γιατί εκπλήττονται; Εννοώ γιατί χάσκουν και διαπορούν τα παπαγαλάκια, όπου επικρατείας, με την άνοδο του φασισμού στη Γαλλία;  

Πού είναι το καινούργιο;

Πόσες φορές θα πρέπει να καταφύγει κανείς στην ιστορία για να θυμηθεί και να αναγνωρίσει πως αυτός ο γεννημένος μικροαστός λαός έχει εκκολάψει φασιστικά φαινόμενα πολλά χρόνια πριν από τον ιδρυματικό φασισμό.  

Πάντα έτσι αντιδρούσε όταν τα εκλεκτά πνεύματά του πρότειναν κάτι που ξεβόλευε την άνεση της πολυθρόνας τους και το αυστηρό τυπικό του σαβουάρ βιβρ.

Εκαναν μια αστική επανάσταση και δεν άφησαν ούτε έναν (ούτε έναν) από τους επαναστάτες να πεθάνει όχι γέρος, ούτε καν μεσήλικας, στο κρεββάτι του. Αριστερός, ακραίος, πουρίστας, συμβιβαστικός, ισορροπιστής, ακτιβιστής, έπρεπε να ανέβει τη σκάλα της λαιμητόμου. Λες και ένας λαός ολόκληρος είχε το σύνδρομο των φανατικών που έκαψαν την Ιωάννα της Λωραίνης.

Ποιος άλλος λαός έστειλε τον μεγαλύτερο συγγραφέα του, τον Ουγκώ, εξορία γιατί είχε φιλελεύθερα λαλήσει;  

Η πλέον διαβόητη ρατσιστική εθνική ρετσινιά είναι η υπόθεση Ντρέυφους και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος στη Γαλλία είχε και το φιλογερμανικό και το εθνικιστικό πασιφιστικό κοινό του.

Μερικοί μεμονωμένοι Κουίσλινγκ βρέθηκαν, και στην Ελλάδα, να συνεργαστούν με τον χιτλερισμό, αλλά μόνο στη Γαλλία ένδοξος στρατηγός δημιούργησε κράτος, χωρίζοντας από το Βισύ τη Γαλλία στα δύο.

Αφήνω και την περίφημη Ανοιξη του Μάη του '68, που ερήμην και με αποχή του ισχυρού τότε Κ.Κ.Γ. ξέσπασε ακριβώς την ημέρα που ο στρατηγός Ντεγκώλ ταξίδεψε (πρώτος Δυτικός ηγέτης) στη Μόσχα!


Αλλά χρειάζεται κι άλλο επιχείρημα. Διαβάστε Μπαλζάκ, διαβάστε Φλωμπέρ, διαβάστε Σταντάλ για να μάθετε τι εστί μικροαστικός φασισμός

Η Λεπέν επικυρώνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: