"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Ε.Ε.: H oργή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων έχει να κάνει με με τις δικές τους εθνικές κυβερνήσεις τενεκέδων, και όχι με την ΕΕ

Της Carol Matlack / BusinessWeek
Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «σκόραραν» υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές, στέλνοντας μήνυμα ότι οι ψηφοφόροι είναι πιο θυμωμένοι από όσο θα πίστευε κανείς. Αλλά ενώ οι Βρυξέλλες αποτελούν έναν βολικό στόχο, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι πιο εξαγριωμένοι με τις δικές τους εθνικές κυβερνήσεις από ό,τι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να είναι καθόλου πρόθυμοι να διαλύσουν την Ένωση. Μια δημοσκόπηση της YouGov που ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές έδειξε πως το 51% των Βρετανών ψηφοφόρων και το 71% των Γάλλων ψηφοφόρων επιθυμούν οι χώρες τους για να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεχωριστή δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το Κέντρο Ερευνών Pew διαπίστωσε πως η στάση του κοινού απέναντι στην ΕΕ έχει βελτιωθεί, με το 52% των Βρετανών ψηφοφόρων φέτος να έχει ευνοϊκή γνώμη για το μπλοκ, από 43% το 2013. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 54% από 41% το 2013.

Σε μία ακόμη έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος την άνοιξη για λογαριασμό της ΕΕ, το 71% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονταν εθνικές κυβερνήσεις τους, σε σύγκριση με το 59% που είπαν πως δεν εμπιστεύονταν την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ακόμη και στην Ελλάδα, που έχει δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από τα μέτρα λιτότητας, οι ψηφοφόροι είχαν πιο θετική άποψη για την ΕΕ από ό,τι για την κυβέρνηση της Αθήνας.
Σίγουρα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αντηχούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί λόγω της κακής επίδοσης του κόμματός του. Την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης. 

Η καταστροφική τρίτη θέση των Σοσιαλιστών του Γάλλου Προέδρου Francois Hollande ήταν ένα ακόμη δυνατό «χαστούκι» για τη μη αρεστή στο λαό κυβέρνησή του. 

Αλλά και στη Βρετανία, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα αιτήματα μελών του κόμματός του να κινηθεί περαιτέρω προς τα δεξιά στο θέμα της Ευρώπης και τη μετανάστευσης», έγραψαν οι αναλυτές της Teneo Intelligence σε σημείωμα προς τους πελάτες στις 27 Μαΐου.
Η οικονομική κρίση της Ευρώπης ήταν ευκαιρία για τα κόμματα διαμαρτυρίας, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ή το Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) της Βρετανίας που πέτυχαν μεγάλες νίκες στις εκλογές του Σαββάτου. «Λειτούργησε σαν οξυγόνο», σχολιάζει ο Mats Persson, διευθυντής του Open Europe, ενός think tank με έδρα το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Το UKIP και το Εθνικό Μέτωπο κέρδισαν αποδοχή από την εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, η οποία απλώς εφάπτεται στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο οι ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις πιθανότατα να μην καταφέρουν να διανύσουν μακρύ δρόμο στις Βρυξέλλες. Παρά την αυξημένη παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμένουν σημαντικά λιγότερες από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα.  

«Παραδόξως, δεν αποκλείεται να δούμε το κοινοβούλιο να αρχίσει να ψηφίζει πιο δυναμικά υπέρ της Ευρώπης», λέει ο Persson, επειδή τα μεγάλα κόμματα «θα έχουν ισχυρότερο κίνητρο να σχηματίσουν ένα μεγάλο συνασπισμό». Τίποτα δεν εμπνέει περισσότερο έναν συνασπισμό, από έναν κοινό εχθρό.
Επιπλέον, τα κόμματα διαμαρτυρίας έχουν αποσχιστικές τάσεις. Ο ηγέτης του UKIP Nigel Farage έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός κοινοβουλευτικού συνασπισμού με το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen. Εκείνη με τη σειρά της, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμαχίας με τη Χρυσή Αυγή ή το ακροδεξιό κόμμα Jobbik της Ουγγαρίας που κέρδισαν έδρες στην ευρωβουλή.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Valls και άλλοι έκαναν λόγο για πολιτικό "σεισμό" αναφερόμενοι στην ψηφοφορία της 25ης Μαΐου. Ίσως τελικά να μην είναι τίποτα παραπάνω από μερικές διάσπαρτες δονήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: