"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αριστερός (του χαβιαριού) ψαράς σε ψάρεμα ηλιθίων ψηφοφόρων... (Που ξέρεις την άλλη φορά μπορεί και να "τσιμπίσουν")




Σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είναι «παραπλανημένοι».  Επαναλαμβάνω ότι τη δήλωση την έκανε προχτές, όχι το 2012. 



Όταν ένας ενήλικας κάνει μια συνειδητή επιλογή στην κάλπη μία φορά, μπορείς να τον πεις παραπλανημένο. Όταν την κάνει δεύτερη, άντε, μπορείς να τον ξαναπεις. Όταν όμως μετά από δύο χρόνια, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, βία, τραμπουκισμούς, μια δολοφονία, συλλήψεις, δικογραφίες και αποκαλύψεις χιλιάδες ενήλικες Έλληνες εξακολουθούν να κάνουν την ίδια επιλογή, ξανά και ξανά, δεν μπορείς να τους αποκαλείς παραπλανημένους. Ποιος είσαι εσύ που θα τους πεις παραπλανημένους. Ενήλικες είναι. Δυο χρόνια έχουν περάσει. Αν πιστεύεις στ' αλήθεια ότι μετά από όλα αυτά όλοι αυτοί ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι ψηφίζουν και δεν έχουν συναίσθηση, στην πραγματικότητα δεν τους θεωρείς παραπλανημένους, όταν τους αποκαλείς έτσι δείχνεις ότι τους θεωρείς καθυστερημένους, τους θεωρείς ηλίθιους



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να το πιστεύει, άρα πιστεύει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες είναι ηλίθιοι και πρόβατα. 


Και έχει δίκιο, φυσικά:

Κάποιος που ψηφίζει Χρυσή Αυγή είναι είτε φασίστας είτε μπετόβλακας


Κάποιος που το σκέφτεται αν θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή ή αν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυρία στο ρεπορτάζ του Reuters, δε μπορεί παρά να είναι ηλίθιος. 


Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει στην τηλεόραση και ομολογεί ευθαρσώς ότι αυτούς τους ψηφοφόρους τους θέλει. Τους διεκδικεί. Θέλει την ηλιθιότητά τους. Δεν τον πειράζει. Αρκεί που είναι αντιμνημονιακοί, κι έτσι μπορούν να παραπλανηθούν κι από την άλλη. 



Υποθέτω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι οι συνειδητοποιημένοι ψηφοφόροι που πιστεύουν στο πρόγραμμα και το όραμα του κόμματος και το ψηφίζουν για τους σωστούς λόγους δεν του φτάνουν για την αυτοδυναμία ή την επανάσταση (ό,τι γίνει πρώτο). 


Αυτό, υποθέτω, είναι στενάχωρο. Αλλά το να φτάνεις και στο σημείο να ξεπλένεις χρυσαυγίτες για να συγκεντρώσεις τα κουκιά, ε, είναι λίγο, πώς να το πω.


Ηλίθιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: