Υπάρχουν βέβαια και άλλες χώρες όπου όποιος διαθέτει βαθύ πορτοφόλι μπορεί επενδύοντας ένα ποσό σε ακίνητα ή σε επιχειρήσεις να λάβει άδεια παραμονής ή την ιθαγένεια. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ηπειρο έχει οδηγήσει αρκετές χώρες - μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα - να προσπαθήσουν να προσελκύσουν επενδύσεις και με αυτόν τον τρόπο. Σε δικηγορικά γραφεία σε όλο τον κόσμο όσοι διαθέτουν μεγάλες περιουσίες προσπαθούν να βρουν πού τους βολεύει να επενδύσουν, καθώς ήδη 11 χώρες της ΕΕ προσφέρουν τα λεγόμενα «προγράμματα παραμονής για επενδύσεις».
«Παρακολουθούμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το ποιος θα διευκολύνει περισσότερο τους πλούσιους να αγοράσουν άδεια παραμονής» εκτιμά η ουγγαρέζα ευρωβουλευτής Κίνγκα Γκοντς. «Είναι ένα φαινόμενο μέσα από το οποίο διακινούνται πολλά χρήματα, πολύ επικίνδυνο επειδή αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές αξίες που απαγορεύουν τις διακρίσεις. Από τη μία πλευρά τίθενται κάθε είδους εμπόδια στους πρόσφυγες για να μην εισέλθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος και από την άλλη ανοίγουμε τις πόρτες στους πλούσιους».
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες:
Σε αρκετές άλλες χώρες αποκτάται η άδεια παραμονής η οποία έπειτα από κάποια χρόνια ανοίγει την πόρτα στην ιθαγένεια.
Και υπάρχουν και οι περιπτώσεις εθνικού συμφέροντος στις οποίες σε 22 χώρες της ΕΕ προβλέπεται παραχώρηση ιθαγένειας σε αθλητές, καλλιτέχνες ή επενδυτές που ωφελούν τη χώρα.
«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε σταθερή αύξηση των αιτήσεων καθώς όλο και περισσότερες χώρες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα» λέει ο Κρίστιαν Κάλιν, επικεφαλής του τμήματος διαμονής και ιθαγένειας αμερικανικής νομικής εταιρείας. Διευκρινίζει ότι οι πελάτες από χώρες της Αφρικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολούν «αναζητούν ευελιξία, ασφάλεια στη διαμονή και επενδυτικές ευκαιρίες» με τη Μάλτα και την Πορτογαλία να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση. Το πορτογαλικό υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι το 2013, 470 αλλοδαποί επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα, με τους περισσότερους να προέρχονται από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Δεν υπάρχουν στοιχεία σε διεθνές επίπεδο, όμως οι εταιρείες που διαχειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις επιβεβαιώνουν πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει δημιουργηθεί μια ακμάζουσα αγορά με στόχο την απόκτηση από πλούσιους αλλοδαπούς ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου